Rekord utasforgalom és bővülő útvonalhálózat a Liszt Ferenc Repülőtéren

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 02. 11:19

A Liszt Ferenc repülőtér nyári menetrendjében jelentős bővülés várható, miközben újabb rekord utasforgalmat prognosztizálnak az idei szezonra. A nyári menetrendben 122 város 130 repülőtere lesz közvetlenül elérhető, amelyeket 39 légitársaság szolgál ki – mondta Bogáts Balázs, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese az AIRportal.hu-nak.

cheap plane tickets, choose travel destination online concept, airplane on the world map on touch screen

A járatsűrűség 14,3 százalékkal, míg a kapacitás 8,2 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ami kiemelkedő a kontinens légi piacán, figyelembe véve az új repülőgépek korlátozott elérhetőségét és a már meglévő flotta menedzselésével járó kihívásokat.

A Ryanair és a Wizz Air is nagyobb tervekkel vág neki az idei szezonnak: a Ryanair 6 új útvonalat jelentett be, valamint megnöveli a járatok számát 26 meglévő útvonalán, míg a Wizz Air 7 új útvonalon indít járatokat és 10 meglévő útvonalán növeli a járatok számát.

Az idei szezonban várhatóan meghaladják a 2019-es rekord utasforgalmat is, részben a változatos tavaszi-nyári menetrendnek köszönhetően. A legnépszerűbb útvonalakon átlagosan 13,3 százalékos kapacitásnövekedést prognosztizálnak.

A spanyol és olasz úti célok továbbra is vezető pozícióban lesznek, de a mediterrán régió forró nyarai miatt növekszik az érdeklődés az északi, skandináv úti célok iránt is. Emellett a hosszú távú járatok terén is jelentős bővülés várható: Sanghajba, Szöulba és Pekingbe is nő a járatok száma.

A jövő évi tervek között szerepel egy közvetlen észak-amerikai járat visszahozása a kínálatba, valamint újabb bejelentések várhatók az ázsiai piacról. A repülőtér célja továbbra is a közvetlen interkontinentális kapcsolatok bővítése, amelyek turisztikai és gazdasági szempontból is jelentős lehetőségeket rejtnek.

Kapcsolódó cikkeink