Rég nem látott alacsony szinten a húsfogyasztás Németországban
Évtizedek óta nem ettek ennyire kevés húst a németek, legalábbis ezt mutatják a Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) előzetes adatai.
Németországban az idén egy főre jutó 52 kilogrammos húsfogyasztás a 2021-es szinthez képest mintegy 4,2 kilogrammal csökkent, és ezzel alacsonyabb, mint bármikor a számítások 1989-es kezdete óta.
A BZL szerint a német vásárlók mintegy 2,8 kilogrammal kevesebb sertéshúst, 900 grammal kevesebb marha- és borjúhúst és 400 grammal kevesebb baromfit fogyasztottak a tavalyi évben. A húsfogyasztás csökkenésének egyik magyarázata a növényi alapú táplálkozás irányába mutató folyamatos eltolódás lehet.
A hazai kereslet alakulását tükrözi a nettó termelés, azaz a belföldön levágott állomány mértéke is: az előző évhez képest 9,8 százalékkal kevesebb sertéshúst és 8,2 százalékkal kevesebb marha- és borjúhúst állítottak elő. A baromfihús esetében a nettó termelés 2,9 százalékkal csökkent.
A BZL előzetes adatai szerint a 2022-es hústermelés a hazai kereslethez képest 116 százalékos (tavaly: 118 százalék). A baromfihús esetében a belföldi termelés képes hazai kereslet 97,4 százalékát kielégíteni.
Kapcsolódó cikkeink
Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >Felhagy a Fresh házhozszállítási szolgáltatással az Amazon Németországban
Az amerikai Amazon hét év után megszünteti németországi Fresh élelmiszer-kiszállítási…
Tovább olvasom >Lezajlott a NÉGYOSZ munkakonferenciája – Új párbeszéd indult a növényi alapú táplálkozásról
A NÉGYOSZ szervezésében egy úttörő szakmai esemény zajlott, amely a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >