Rég nem látott alacsony szinten a húsfogyasztás Németországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 04. 04. 09:08

Évtizedek óta nem ettek ennyire kevés húst a németek, legalábbis ezt mutatják a Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) előzetes adatai.

Németországban az idén egy főre jutó 52 kilogrammos húsfogyasztás a 2021-es szinthez képest mintegy 4,2 kilogrammal csökkent, és ezzel alacsonyabb, mint bármikor a számítások 1989-es kezdete óta.

A BZL szerint a német vásárlók mintegy 2,8 kilogrammal kevesebb sertéshúst, 900 grammal kevesebb marha- és borjúhúst és 400 grammal kevesebb baromfit fogyasztottak a tavalyi évben. A húsfogyasztás csökkenésének egyik magyarázata a növényi alapú táplálkozás irányába mutató folyamatos eltolódás lehet.

A hazai kereslet alakulását tükrözi a nettó termelés, azaz a belföldön levágott állomány mértéke is: az előző évhez képest 9,8 százalékkal kevesebb sertéshúst és 8,2 százalékkal kevesebb marha- és borjúhúst állítottak elő. A baromfihús esetében a nettó termelés 2,9 százalékkal csökkent.

A BZL előzetes adatai szerint a 2022-es hústermelés a hazai kereslethez képest 116 százalékos (tavaly: 118 százalék). A baromfihús esetében a belföldi termelés képes hazai kereslet 97,4 százalékát kielégíteni.

Lebensmittelpraxis

Kapcsolódó cikkeink