Rég nem látott alacsony szinten a húsfogyasztás Németországban
Évtizedek óta nem ettek ennyire kevés húst a németek, legalábbis ezt mutatják a Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) előzetes adatai.
Németországban az idén egy főre jutó 52 kilogrammos húsfogyasztás a 2021-es szinthez képest mintegy 4,2 kilogrammal csökkent, és ezzel alacsonyabb, mint bármikor a számítások 1989-es kezdete óta.
A BZL szerint a német vásárlók mintegy 2,8 kilogrammal kevesebb sertéshúst, 900 grammal kevesebb marha- és borjúhúst és 400 grammal kevesebb baromfit fogyasztottak a tavalyi évben. A húsfogyasztás csökkenésének egyik magyarázata a növényi alapú táplálkozás irányába mutató folyamatos eltolódás lehet.
A hazai kereslet alakulását tükrözi a nettó termelés, azaz a belföldön levágott állomány mértéke is: az előző évhez képest 9,8 százalékkal kevesebb sertéshúst és 8,2 százalékkal kevesebb marha- és borjúhúst állítottak elő. A baromfihús esetében a nettó termelés 2,9 százalékkal csökkent.
A BZL előzetes adatai szerint a 2022-es hústermelés a hazai kereslethez képest 116 százalékos (tavaly: 118 százalék). A baromfihús esetében a belföldi termelés képes hazai kereslet 97,4 százalékát kielégíteni.
Kapcsolódó cikkeink
Hódítanak a Tante Enso közösségi alapokon működő okosboltjai a vidéki Németországban
Németországban a Tante Enso a legnagyobb lefedettséggel bíró okosbolt-üzemeltető a…
Tovább olvasom >Átszervezi a németországi gyártást a Danone
A francia Danone „Renew Danone” programjának keretében átalakítja gyártási struktúráját,…
Tovább olvasom >Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >