PwC: a befektetők nem hisznek a fenntarthatósági jelentéseknek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 05. 10:48

Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94 százaléka szerint a fenntarthatósági teljesítményről szóló vállalati jelentések megalapozatlan állításokat tartalmaznak – áll a PwC 2023-as globális befektetői felmérésében.

A megkérdezettek több mint fele (57 százalék) nagyobb transzparenciát és következetességet szeretne látni a fenntarthatósági jelentésekben.

Míg 2022-ben 87 százalék, addig idén már a befektetők 94 százaléka komoly aggályokat fogalmazott meg a fenntarthatósági jelentések és a bennük foglalt információk megbízhatóságával – vagyis az úgynevezett „zöldrefestéssel” (greenwashing) – kapcsolatban. Úgy vélik, hogy a jelentések valamilyen mértékben tartalmaznak megalapozatlan állításokat, de közülük 15 százalék egyenesen azt gondolja, hogy az ilyen állítások „nagyon nagy mértékben” vannak jelen a beszámolókban.
A befektetők azt várják a szabályozó hatóságoktól és szabványalkotó testületektől, hogy átláthatóságot és következetességet teremtsenek a vállalatok fenntarthatósági jelentéseiben.

A felmérés kiterjedt arra is, hogy a befektetők a mesterséges intelligencia (MI) hatékonyabb alkalmazását kritikus fontosságúnak tekintik az értékteremtés szempontjából (61 százaléka szerint az MI gyorsabb alkalmazása „nagyon” vagy „rendkívül” fontos, a „mérsékelten fontos” válaszokat is beleértve ez az arány 85 százalékra nő), miközben elismerik a kockázatok kezelésének fontosságát.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokat minden aspektusból jelentősnek értékelik, a többség a „mérsékelttől” a „nagyon nagy mértékű” kockázatig skálázta ezeket: az adatbiztonság és a magánélet védelme szempontjából 86 százalék, az elégtelen vállalatirányítás és ellenőrzés tekintetében 84 százalék, a félretájékoztatás vonatkozásában 83 százalék érzékel jelentős kockázatot, míg 72 százalék szerint az elfogultság és diszkrimináció miatt problémás az MI – írta összefoglalójában a PwC.

A PwC 2023 szeptemberében 30 országban és földrajzi területen 345 befektetőt és elemzőt kérdezett meg. A válaszadók túlnyomórészt intézményi befektetők voltak, köztük portfóliómenedzserek, elemzők és befektetési igazgatók, akiknek 48 százaléka tíz évet meghaladó iparági tapasztalattal rendelkezik. Befektetéseik és a szervezeteik által kezelt vagyon nagysága az 500 millió dollár alattitól az ezer milliárd dollár vagy azt meghaladó értékig terjed. A válaszadók 65 százaléka olyan szervezetet képvisel, amelynek teljes kezelt vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Kapcsolódó cikkeink