Pozitív 2023-as eredményt jelentett be a LEGO Csoport

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 12. 12:02

A LEGO Csoport a nehéz külső működési környezet ellenére két százalékkal 65,9 milliárd DKK-ra növelte bevételét, és jelentősen felülmúlta a játékpiacot, növelve piaci részesedését. Az üzemi eredmény szilárd 17,1 milliárd DKK volt, mivel a vállalat felgyorsította a rövid és hosszú távú stratégiai kezdeményezésekre fordított kiadásokat.

„A külső piaci körülmények ellenére folytattuk a jövőbe való beruházást, és jó eredményeket értünk el a digitális, fenntarthatósági és kiskereskedelmi kezdeményezések terén, amelyek támogatják a hosszú távú növekedést. Hálásak vagyunk elkötelezett kollégáinknak, akik továbbra is elkötelezettek küldetésünk iránt, hogy inspiráljuk és fejlesszük a jövő építészeinek építőit „

– mondta Niels B. Christiansen, vezérigazgató.

A bevételek a várakozásoknak megfelelően két százalékkal 65,9 milliárd Dán koronára (kb. 3,5 billió forint) nőttek a 2022-es 64,6 milliárd DKK-val  szemben. A devizaárfolyamok hatása nélkül a bevétel három százalékkal nőtt 2022-hez képest.

A fogyasztói eladások 2023-ban négy százalékkal nőttek 2022-hez képest, az Egyesült Államokban és Közép- és Kelet-Európában tapasztalt erőteljes növekedésnek köszönhetően.

Ezt ellensúlyozta a kihívásokkal teli gazdasági környezet miatti visszaesés Kínában. Az üzemi eredmény 17,1 milliárd Dán korona volt, ami öt százalékkal csökkent 2022-hez képest a stratégiai kezdeményezésekre fordított kiadások felgyorsulása és a devizaárfolyamok változása miatt. Az árfolyamhatások nélkül a nyereség két százalékkal csökkent. Az üzemi eredmény 2023 második felében hét százalékkal nőtt 2022 azonos időszakához képest a bevételek növekedésének és a termelékenység növekedésének köszönhetően. A nettó nyereség 13,1 milliárd DKK volt 2023-ban, szemben az előző évi 13,8 milliárd Dán koronával.

A működési tevékenységből származó pénzforgalom egy százalékkal 15,4 milliárd DKK-ra nőtt 15,3 milliárd DKK-ról. A vállalat 8,5 milliárd DKK-t főként irodákba, valamint új és meglévő gyárakba fektetett be a növekedést támogató kapacitásbővítés érdekében, szemben a 2022-es 6,0 milliárd DKK-val. Ez szabad cash flow-t eredményezett

A LEGO Csoport globálisan 1 031 üzletet nyitott 2023-ban.  Továbbá a Csoport folytatta a beruházásokat gyártási kapacitásának és képességeinek bővítésébe és korszerűsítésébe magyarországi, mexikói és kínai gyáraiban, valamint két új gyár építésébe az amerikai Richmondban (Virginia, USA) és Binh Duongban (Vietnam).

Kapcsolódó cikkeink