Egy nap csak a játéké az ország legvonzóbb munkahelyén

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 14. 12:01

Játszani nem csak szórakoztató dolog, de fontos és hasznos, nem csak a gyerekek, de a munkatársak számára is, vallja világszerte a LEGO Csoport. Ezt nem csak a dán játékgyártó saját tapasztalata, de a kutatások is alátámasztják, hiszen a játékos munkahelyi kultúra 20, de akár 40 százalékkal is növelheti a munkahelyi jóllétet, így nem véletlenül szerepel a hazai gyár évről-évre a legvonzóbb munkáltatók között. A játék pozitív hatásait az ENSZ is kiemeli és fontosságára 2024-től a Játék Világnapja keretében hívják fel a figyelmet.

Play Day a nyíregyházi LEGO® gyárban

A játék napja, azaz a Play Day a LEGO Csoport életében már sokkal nagyobb hagyománnyal rendelkezik, hiszen ezen a napon, a játékon keresztüli tanulás legfőbb szakértője és nagyköveteként, a cég minden évben közösen ünnepli világszerte 30.000 munkatársával a játék erejét. Így történt ez a nyíregyházi LEGO gyárban is, ahol leállt a gyártás és a több mint 3000 dolgozó ezen a munkanapon csak a közös játékkal foglalkozhatott.

A játékon keresztüli tanulás szorosan összefonódik a vállalat küldetésével, hogy hozzájáruljon a mai életben fontos alapvető készségek játékos fejlesztéséhez.

Többek között a LEGO Csoport kezdeményezése nyomán áprilisban az ENSZ hivatalosan is elismerte június 11-ét a Játék Világnapjaként, melynek célja felhívni a figyelmet a játékhoz való egyetemes jogra, valamint globális összefogás sürgetése a játék védelme, előmozdítása és prioritása érdekében.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyerekek számára a játék a legjobb módja annak, hogy fejlesszék olyan készségeiket, mint például a kritikus gondolkodás és a kreativitás. Azonban kevésbé köztudott, hogy a játék a felnőttek esetében is óriási lehetőségeket kínál, hiszen nem csak számos készséget fejleszt, de egyben javítja a jóllétet, ezáltal lehetővé téve, hogy koncentráltabb, kreatívabb lehessen az ember, és javítsa kapcsolataikat másokkal. A felmérések szerint a játék összességében segít abban, hogy az emberek jobban teljesítsenek a mindennapi munkájukban, és a játékos munkahelyeken a csapatmunka 15-25%-kal is javulhat.

A Play Day idei kiemelt témája a fizikai játék fontossága volt

„A Play Day nem az egyetlen nap, amikor a LEGO Csoportnál játszunk, de egy nagyon fontos eszköz arra, hogy tanuljunk a játékról, és megismerjük a fontos jellemzőit. Ilyenkor nemcsak feltöltődünk, hanem egyben segítséget kapunk ahhoz, hogy mindennapi munkánk során innovatívak, nyitottak és együttműködők legyünk, és hosszú távon biztosítsunk kreatív inspirációt a jövő generációinak”

– hangsúlyozta Chresten Bruun, a nyíregyházi üzem igazgatója.

A Play Day idei kiemelt témája a fizikai játék fontossága volt, amely az elektronikus eszközöktől és képernyőktől mentes játékot helyezi előtérbe. Ennek keretében a szervezők olyan kihívásokkal és aktivitásokkal készületek a résztvevők számára, amelyek a klasszikus digitális játékokat hozzák vissza személyes, közösségi játékélményként.

A játékos programsorozatra minden évben iskolás osztályok is meghívást kapnak, akik a hivatalos Play Dayt megelőző napon tesztelhették a kihívásokat. Idén mintegy 1300 nyíregyházi és környékbeli iskolás kapott lehetőséget, hogy részese legyen a nem mindennapi játékélménynek.

Kapcsolódó cikkeink