Pénztárgépmentes vendéglátó- és élelmiszerüzletek Budapesten

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 03. 26. 13:12

A 2018-as és 2020-as Sirha Budapest szakkiállításon építettük meg és mutattuk be a szakmának a Trade magazin Future Store standján a pénztármentes üzlet modelljét. Nemsokára Magyarországon már élesben is kipróbálhatjuk a rendszert: hamarosan nyílik hazánk első pénztármentes kávézója a fővárosban. A vendéglátóhelyet működtető Kende Gastro társalapítója és gazdasági igazgatója, Kende Gábor a részletekről számolt be a forbes.hu-nak.

A Wanzl Connect rendszere a Sirhán

Aa koronavírus számos restrikcióval jár-járt a kiskereskedelemben, és a vásárlási szokásokat is megváltoztatta, így elsődleges szempont lett a minél gyorsabb és lehetőség szerint készpénzmentes lebonyolítás. A kiskereskedelmi és gasztro vonalon mozgó piaci szereplők körében az utóbbi egy év láthatóan felgyorsította az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. Az Amazon Kanada és az Egyesült Államok után idén március elején Európában, Londonban nyitott kasszamentes boltot, és Magyarországon is van egy úttörő: a Kende Gastro Zrt. márciusban érintésmentes, teljesen automata üzletek kiépítésére írt alá kizárólagos, Közép-Európára szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal.

Három évtizedes családi cég
A Kende Gastro Zrt. 32 éves családi vállalkozás, elsősorban professzionális konyhák telepítésével foglalkoznak, a HORECA szektor (szállodák, éttermek és kávézók), valamint catering cégek számára terveznek, szállítanak és egyben szervízelnek konyhatechnológiát. Kende Gábor tavaly szeptemberben figyelt fel egy cikkben egy automata konténerboltra, és sok-sok utánajárást követően elhatározta, hogy a Kende Gastro is belép erre a piacra. Számos technológiaszállító céggel tárgyaltak, végül egy kaliforniai tech-startuppal, az AiFi-jal állapodtak meg.
Az AiFi rutinos szereplőnek számít a piacon: elsősorban az Egyesült Államokban, illetve Kínában nyílnak kasszamentes boltok az ő technológiájukkal. Olyan nagy láncok egységeinek automatizálását végezték el, mint a francia Carrefour, a legnagyobb holland szupermarket-lánc, az Ahold Delhaize, vagy a kioszkokat üzemeltető svájci Valora.
A Kende Gastro a hazai mellett romániai, csehországi, szlovákiai, horvátországi, valamint szerbiai üzletek automatizálására vásárolta meg az AiFi-technológiát, a környező országokban való terjeszkedésről már folynak is a tárgyalások egy „nagyobb piaci szereplővel” – ennél többet egyelőre nem árult el a cégvezető.

Csak fogod az árut és kisétálsz
Az AiFi egy mesterséges intelligencián alapuló technológiát szállít, amellyel bármilyen típusú, jelenleg hagyományosan működő üzletet át tudnak alakítani kasszamentesre, illetve újakat is tudnak építeni, mivel teljesen automatizált konténershopokat is szállítanak – mondja Kende Gábor. A boltokban nincs szükség pénztárosra és személyzetre, kamerákkal követik nyomon a vásárlást és azonosítják be a polcról levett termékeket, az üzletek pedig a nap 24 órájában üzemeltethetők.
Utóbbi azért is előnyös, mert az éjszakai, hétvégi, illetve ünnepnapi munkaerőköltség mindig magasabb, így azonban egy egyszeri beruházással megoldódik az éjjel-nappali üzemelés, amelynek forgalma belátható időn belül visszahozhatja az automatizálás költségét.
Az, hogy mennyibe kerül egy bolt átalakítása vagy egy új konténerbolt, a felszereltségtől (például, hogy van-e hűtőpult) és a nagyságtól függ, de „már néhány millió forinttal el lehet indulni”.
A vásárlási folyamat végtelenül egyszerű: a boltba a Take it easy applikációja vagy saját bankkártyánk (aki nem akarja letölteni az appot, az bankkártyájával is be tud menni az üzletbe) segítségével lehet belépni, a vásárló leveszi a polcról a szükséges termékeket, amelyeket akár a saját bevásárlószatyrába vagy hátizsákjába is eltehet. Az applikációban megadott bankkártyaadatoknak köszönhetően pedig azzal egyidőben levonják számlájáról a vásárlás összegét, hogy egyszerűen kisétál a boltból a megvett termékekkel.
Az AiFi folyamatosan fejlesztette a technológiát, mára a kamerák és a mesterséges intelligencia adja a rendszer gerincét, míg korábban a termékek még biztonságosabb beazonosítása érdekében súlyérzékelőket is elhelyeztek a polcokon, de ezt mostanra elhagyták.

 A teljes cikket itt olvashatja.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink