Az AiFi technológiájával automatizált üzletet nyit a Kende Gastro Budapesten

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2021. 11. 19. 11:16

A Lánchíd Klub vendége volt: Kende Gábor, a Kende Gastro alapítója és vezetője

A Lánchíd Klub szeptemberi ülésén egy Európa nyugati részén már terjedő, de hazánkban ezzel a projekttel debütáló trendről esett szó. Azt, hogy mivel találkozhatnak a vásárlók az Agora Budapest területén nyíló kassza nélküli automatizált bemutatóüzletben, és ez miért is lehet üzletileg érdekes bármely kiskereskedelmi vállalkozó számára az alábbiakban részletezzük.

Szerző: Tisza Andrea

Kende Gabor, Kende Gastro

Kende Gábor
alapító és vezető
Kende Gastro

Kende Gábor olvasás közben bukkant egy, a kiskereskedelmi egységek teljes automatizálására alkalmas technológiára. Kiterjedt tájékozódást és tárgyalásokat követően a cég az immár 30 egységet üzemeltető Amazon Go konkurenseként a piacon működő AiFi-val társult.

Itt mindenki egyfajta digitális jellé válik

A teljesen automatizált kiskereskedelmi egységek működése végtelenül felhasználóbarát, nagyon egyszerű, a fejlesztés mögött pedig profi csapat áll.

Mint Kende Gábor elmondta:

– A belépés (egy applikáció letöltése és egy bankkártya hozzárendelése után) QR-kód segítségével lehetséges. Az üzletben a vásárlás hagyományos módon történik: bármit le lehet venni a polcról, és vissza is lehet tenni. Csak azokat a termékeket számlázza a rendszer, amelyeket a vásárlói zóna elhagyását követően is magunknál tartunk. Itt nincs kosár, akár zsebre is tehetjük a kiválasztott termékeket.

Itt – az Amazon Go-val ellentétben – már csakis és kizárólag kamerával figyelik meg a vásárlókat és a termékeket. A jogszerűséget illető kérdésre válaszul a szakember jelezte:

– A rendszer GDPR-barát, arcrögzítés nem történik. A belépést követően mindenki egyfajta „digitális jellé” válik, és a kamerarendszer az ő mozgását követi végig az üzleten belül.

Az üzlet elhagyásával lezárul a vásárlás folyamata, a vásárlóhoz a számla mind e-mail útján, mind az applikációban megérkezik majd.

Kompatibilitás és megtérülés: előny előny hátán

A vállalkozó rámutatott:

– A rendszer képes meglévő ügyviteli rendszerekhez csatlakozni – szó sincs arról, hogy új ügyviteli rendszert kellene megvásárolnia bárkinek. Egy API-n keresztül a kamerákból és a rendszerből kinyert információ összeköthető a meglévő vállalatirányítási rendszerrel. Elképzelhetetlenül sok információhoz lehet jutni a kamerák által rögzített felvételekből például arról, hogy egy vásárló mennyi ideig tartózkodik egy termék előtt, milyen útvonalat követ az üzletben – akár korra, nemre bontva is.

A termékválaszték bátran variálható: az élelmiszeren túl tartalmazhat barkácsárut, sporttermékeket, de akár könyvet és ajándéktárgyakat is.

– Ezirányú megkeresést már mi is kaptunk itt Magyarországon, ami jól mutatja, milyen széles körű az érdeklődés a rendszer iránt – jegyezte meg a szakember.

A megtérülés mellett számos érv szól. Fokozható a rendszer révén az akár 7/24-ben működő üzlet forgalma is, hiszen a pénztár területével például növelhető az értékesítési terület. A személyzeti költségek redukálása mellett a kasszanélküliség a kínzó munkaerőhiány-problémát is eliminálja. A rendszerből kinyert információk akár egyedi igényeknek megfelelő forgalmi riportokká konvertálhatók. A valós idejű készletgazdálkodás és a lehetőség, hogy a beszállítók maguk töltsék fel az automatizált üzleteket, talán magyarázatra nem szoruló előnyökkel járnak.

– A vásárlói élmény ezekben az üzletekben fantasztikus – állítja Kende Gábor –, és a tapasztalatok szerint a vásárlók nem ijedtek meg az újdonságtól. Bár volt bennünk egy kis félsz, kimondottan érdeklődnek.

Költséghatékony „építkezés”

Nem elhanyagolható tény, hogy nem csupán új üzletek telepítésére, de meglévő üzletek kamerarendszerrel történő automatizálására is van mód.

Költségkímélő megoldást kínálnak a konténerüzletek is, ami a cégnél NanoStore néven fut.

– Ennek a 20 m²-es konténernek komoly előnye, hogy nem építésiengedély-köteles, bárhol lehelyezhető és elszállítható, hogyha az adott lokáción nem hozza az elvárt számokat – érvelt Kende Gábor. //

A fenti cikk a Trade magazin 2021/11. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink