Őshonos szőlőből főzték az év pálinkáját
A Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkája lett idén Magyarország legjobb pálinkája, míg a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést a Brill Pálinkaház nyerte el. Az idei országkóstolón minden idők legnagyobb tételszámából, 382 féle pálinkából válogathattak a verseny bírálói. A Pálinka Nemzeti Tanács idén új díjat alapított: a legjobb 10.000 palack feletti pálinka a Villányi Pálinka – Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös törkölypálinkája lett.
A Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programjának, és a Pálinka Nemzeti Tanács Országos Pálinka és Törkölypálinka versenyének eredményeit június 20-án hirdették ki a Parlament Felsőházában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével.
A 43 pálinkaház által nevezett 382 tételből 115 nyerte el a Pálinkakiválóság címet, 46 tétel pedig TOP Pálinkakiválóság díjat kapott. Az Országos Versenyre nevezett főzetek közül 24 tétel érdemelte ki a Champion, azaz kategória győztes díját, de további 342 tétel kapott minősítést, melyből 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz.
Koós Józsefné, a Konkordi-Izabella szőlőpálinka főzője az eseményen elmondta, hogy a díjnyertes pálinka gyümölcse édesapja kedvenc szőlőfajtáiból készült. Hozzátette, hogy 40 éve foglalkozik pálinkafőzéssel és nagyon büszke, hogy Mályinka község régóta termesztett szőlőfajtáival nyerhette meg az év pálinkája elismerést.
A Konkordi-Izabella szőlőpálinka olyan ritkaság, amihez hasonló eddig még soha nem szerepelt a versenyen. Kevésbé ismert, nagyon harmonikus íz- és illatvilágot jelenít meg, és mind ízében, és illatában nagyon bársonyos, szokatlanul kedves. Az ember szeretné újra és újra először megkóstolni. –hangsúlyozta a 2017-es év legjobbnak választott pálinkájáról Kovács András pálinkabíráló.
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke arról számolt be, hogy az előző évekhez képest sokkal több volt a magas vagy kimagasló minőségű és ízletes pálinka. Kiemelte, hogy a nyertes főzetek nem elsősorban a szakértőkhöz, bírákhoz, hanem az átlag hazai és külföldi fogyasztók ízléséhez igazodva, a piaci igényeknek megfelelően készültek.
A Legeredményesebb pálinkafőzde elismerését idén a Brill Pálinkaház nyerte el, mivel termékeik közül 6 főzetük Champion díjat, 14 arany, 7 ezüst és 5 bronz minősítést kapott. A Pálinka Nemzeti Tanács 2017-ben új díjat alapított: a legjobb 10.000 palack feletti tétel díját. Ezt az elismerést a Villányi Pálinka – Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott Vörös törkölypálinkája nyerte el.
Kapcsolódó cikkeink
Válságban a legális pálinkagyártás: az adómentes magánfőzés torzítja a piacot
A magyar kereskedelmi pálinkafőzdék helyzete tovább romlik, forgalmuk mélypontra süllyedt,…
Tovább olvasom >Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Trade magazin idén is megkérdezi az Olvasói véleményét a karácsonyi tv-reklámokról! Szavazzon Ön is!
A közönségszavazás 2024. december 12. és 19. között zajlik. 🎁…
Tovább olvasom >FRUIT LOGISTICA 2025: Számos innovációval várja az érdeklődőket a kiállítás
A nemzetközi gyümölcs- és zöldségkereskedelem képviselői 2025-ben ismét Berlinben találkoznak.…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: Komoly érdeklődés mutatkozik a kiskereskedelmi technológia szakvására iránt
Az Amazon és a TikTok nemrég egy olyan megállapodást kötött,…
Tovább olvasom >