Önfenntartó üvegházakat tervez egy svájci startup
A svájci zöldség- és gyümölcstermesztők szövetsége ambiciózus célt tűzött ki: 2040-ig minden fosszilis energiahordozót ki akar iktatni a mezőgazdasági folyamatokból. Ez nem kis teljesítmény, hiszen a zöldségek üvegházakban történő termesztése sok energiát igényel a növények számára optimális hőmérséklet és páratartalom fenntartásához. Most egy Voltiris nevű startup olyan napelemmodulokat fejleszt, amelyekkel az önellátó üvegházak valósággá válhatnak.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/09/pexels-mark-stebnicki-2749165-scaled.jpg)
Van rá esély, hogy önfenntartókká váljanak a jövő üvegházai
A vállalat moduljai fotovoltaikus cellákat használnak a napfény elektromos energiává alakítására, amely aztán olyan dolgok működtetésére használható, mint a világítás, a ventilátorok és a szivattyúk. A vállalat napelemmoduljai hasonlóak a hagyományos napelemekhez, de van egy csavar: a fénynek csak körülbelül a felét hasznosítják. A növények a látható fény spektrumának csak egy részét használják a fotoszintézishez. A vállalat legfontosabb felismerése az, hogy a fennmaradó hullámhosszúságok felhasználhatók napenergia előállítására.
A Voltiris rendszere olyan szűrőket használ, amelyek átengedik a vörös és kék fényt, és elérik az alatta lévő növények leveleit. Eközben a zöld és a közeli infravörös hullámhosszú fényt a fotovoltaikus cellák felé irányítják, amelyek áramot termelnek. Bár a vállalat még csak teszteli a technológiát, a közelmúltban már betakarította az első, a rendszer segítségével termesztett zöldségeket két valais-i és graubündeni üvegházból.
A kísérleti tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a rendszer képes felére csökkenteni az üvegházak szén-dioxid-kibocsátását, miközben egyidejűleg 60-100 százalékban fedezi az energiaszükségletet.
A zöldségtermesztés jelentős mennyiségű energiát igényel – különösen a téli hónapokban. Ahogy a világ a nettó nulla felé halad, a termelők a termesztett termény tonnánkénti kibocsátásának minimalizálásával igyekeznek csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásukat. Konkrétabban, az üvegházi zöldségtermesztés jelenleg mind pénzbeli, mind környezeti költségekkel jár. A Voltiris vezérigazgatója, Nicolas Weber szerint egy 5 hektáros üvegház fűtési költsége évente 1,5 millió svájci frank (kb. 1,53 millió euró). Egy ekkora üvegház évente ugyanannyi CO2-t bocsát ki, mint 2000 ember. Az olyan energiatakarékos innovációk, mint a Voltiris, ezért rendkívül fontosak.
Kapcsolódó cikkeink
Itt a világ első környezetbarát teje
Egy kis tasmániai tejüzem, az Ashgrove, világszerte elsőként dobott piacra…
Tovább olvasom >1,5 milliárd fontot fordít a Lidl brit marhahústermelésre
Megerősíti fenntarthatósági vállalásait a Lidl azzal, hogy a következő 5…
Tovább olvasom >K&H: kevesebb figyelem jut a cégeknél a társadalmi felelősségre
Nagy- és kisvállalatoknál egyaránt csökkent a cégek társadalmi felelősség iránti…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >