Önfenntartó üvegházakat tervez egy svájci startup

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 09. 08. 12:15

A svájci zöldség- és gyümölcstermesztők szövetsége ambiciózus célt tűzött ki: 2040-ig minden fosszilis energiahordozót ki akar iktatni a mezőgazdasági folyamatokból. Ez nem kis teljesítmény, hiszen a zöldségek üvegházakban történő termesztése sok energiát igényel a növények számára optimális hőmérséklet és páratartalom fenntartásához. Most egy Voltiris nevű startup olyan napelemmodulokat fejleszt, amelyekkel az önellátó üvegházak valósággá válhatnak.

Van rá esély, hogy önfenntartókká váljanak a jövő üvegházai

A vállalat moduljai fotovoltaikus cellákat használnak a napfény elektromos energiává alakítására, amely aztán olyan dolgok működtetésére használható, mint a világítás, a ventilátorok és a szivattyúk. A vállalat napelemmoduljai hasonlóak a hagyományos napelemekhez, de van egy csavar: a fénynek csak körülbelül a felét hasznosítják. A növények a látható fény spektrumának csak egy részét használják a fotoszintézishez. A vállalat legfontosabb felismerése az, hogy a fennmaradó hullámhosszúságok felhasználhatók napenergia előállítására.

A Voltiris rendszere olyan szűrőket használ, amelyek átengedik a vörös és kék fényt, és elérik az alatta lévő növények leveleit. Eközben a zöld és a közeli infravörös hullámhosszú fényt a fotovoltaikus cellák felé irányítják, amelyek áramot termelnek. Bár a vállalat még csak teszteli a technológiát, a közelmúltban már betakarította az első, a rendszer segítségével termesztett zöldségeket két valais-i és graubündeni üvegházból.

A kísérleti tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a rendszer képes felére csökkenteni az üvegházak szén-dioxid-kibocsátását, miközben egyidejűleg 60-100 százalékban fedezi az energiaszükségletet.

A zöldségtermesztés jelentős mennyiségű energiát igényel – különösen a téli hónapokban. Ahogy a világ a nettó nulla felé halad, a termelők a termesztett termény tonnánkénti kibocsátásának minimalizálásával igyekeznek csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásukat. Konkrétabban, az üvegházi zöldségtermesztés jelenleg mind pénzbeli, mind környezeti költségekkel jár. A Voltiris vezérigazgatója, Nicolas Weber szerint egy 5 hektáros üvegház fűtési költsége évente 1,5 millió svájci frank (kb. 1,53 millió euró). Egy ekkora üvegház évente ugyanannyi CO2-t bocsát ki, mint 2000 ember. Az olyan energiatakarékos innovációk, mint a Voltiris, ezért rendkívül fontosak.

Springwise

 

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek