Önellenőrzés gyakorlati kivitelezése
A hazai és uniós rendeletek egyaránt szabályozzák az élelmiszer-vállalkozások által működtetett önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményeket. Ennek megfelelően a GasztVitál Csoport minden (főző- és tálaló-) konyhája a 2018-as évet már aktívan működő, létesítményekre adaptált önellenőrzési rendszerrel indította.
A rendszer alapja az élelmiszerek kezelése közben végzett tevékenységek esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatának megszüntetése, és míg az ezt támogató részfolyamatokat eddig is elvégeztünk, de hiányzott ezek rendszerbe foglalása.
Sok élelmezéssel foglalkozó, vendéglátóipari vállalkozó érdeklődött, hogy miért van erre szükség, miben más, mint a már mindenki által működtetett (és nem feltétlenül szeretett) HACCP-rendszer. Kötelező rossznak és újabb felesleges tehernek érezték, miközben ez a rendszer nemcsak a fogyasztók védelmét, de az előállítók nyugodt, biztonságos napi tevékenységét is garantálja.
A rendszer kidolgozásában nagy segítséget nyújt a NÉBIH által kiadott GHP második kiadása, melynek mellékletében található egy vázlat erre vonatkozóan.
Egy kidolgozott, jó rendszerrel a hibák kiküszöbölhetők, időben észlelhetők és javíthatók. A rendszer célja, hogy a benne foglalt ellenőrzések napi gyakorlattá váljanak, minden dolgozó által ismert és alkalmazott egyszerű módon kivitelezhetőek legyenek, illetve a felügyelet kiszűrje az esetleges hibákat, és ezáltal elvégezhető legyen a rendszer változtatása. Ezért nagyon fontos, hogy a kijelölt felelősök a vizsgálat alá vont területeket fokozott gondossággal ellenőrizzék. Erre a személyi feltételek is adottak cégünknél, hisz saját élelmiszer-biztonsági menedzserek járják napi szinten a konyhákat, sőt ezenkívül akkreditált laboratóriumban is rendszeresen végeztetünk higiéniai, személyi és készételekre vonatkozó vizsgálatokat. Habár ezen extra mikorobiológiai és analitikai vizsgálatokat a rendeletek nem is teszik kötelezővé, de a „Minőség kompromisszumok nélkül” vállalás kötelez bennünket.
Ennek eredményét jól tükrözi, hogy 2018-ban a NÉBIH a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program keretében 43, általunk ellátott bölcsőde, iskola és kollégium főző- és tálalókonyháján megtartott élelmiszer-biztonsági ellenőrzésének eredményei magasan az országos átlag fölöttiek. Gasztvitál konyhák 4,3/5 (országos átlag 3,1/5). Illetve az ellátott intézmények értékeléseiből számolt érték is kiemelkedően magas eredményt mutat hónapról hónapra. Az eredményeink a gasztvital.hu honlapon folyamatosan nyomon követhetőek. (x)
Kapcsolódó cikkeink
Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >Élelmiszerboltok tejtermékrészlegén járt a Szupermenta
A Szupermenta programban ezúttal kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >