Októberben 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelem Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 12. 06. 11:05

Éves összehasonlításban októberben 5,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban a szeptemberi 3,7 százalékos növekedés után – közölte a cseh statisztikai hivatal hétfőn Prágában.

 

Éves alapon 5,6 százalékkal nőtt a cseh kiskereskedelmi forgalom

A mostani helyzettel ellentéteben a tavaly októberi adatokat jelentősen befolyásolta, hogy a koronavírus elleni óvintézkedések következtében számos üzlet nyitvatartása korlátozva volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a naptári hatásoktól megtisztítva 1,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelem októberben.

Míg a tavalyi év jelentős részében a cseh lakosság csak az internetes üzletekben tudott vásárolni, s ezért azok forgalma gyorsan növekedett, az idén a hagyományos üzlethálózat forgalma növekszik gyorsabban – mutattak rá a statisztikusok. A tavalyi évhez viszonyítva az idén a legnagyobb mértékben – mintegy 40 százalékkal – a ruházatot és lábbeliket árusító boltok forgalma emelkedett. Az internetes üzletek forgalma októberben 3,7 százalékkal nőtt.

Októberben az iparcikkek forgalma éves szinten 11,9 százalékkal, az üzemanyagok forgalma 15 százalékkal emelkedett. A sportfelszerelésekre 21,8 százalékkal költöttek többet a csehek, mint egy éve, a kozmetikai cikkek forgalma 10 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerekre fordított kiadások viszont 1,7 százalékkal visszaestek. Ezek a naptári kilengésektől megtisztított adatok, az idei októberben egy munkanappal több volt, mint tavaly. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink