Magazin: Nyomonkövetés: hiteles adatok minden pillanatban

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 07. 10. 07:10

Percre pontos információk, azonnal hozzáférhető adatok, megbízhatóság, költségcsökkenés: nyomonkövetés terén ezek a slágerek a logisztikai és futárcégeknél. Cikkünkben a WebEye, az iData és a GS1 osztotta meg a legújabb trendekkel, innovációkkal és problémákkal kapcsolatos tapasztalatait.

WebEye: innovatív rendszerekkel a pazarlás ellen

Tóth Levente
vezérigazgató-helyettes
WebEye Magyarország

– A kishaszongépjárműveket üzemeltető cégeknél az átlagosnál alacsonyabb a telematika jelenléte, ezért a WebEye könnyen adaptálható termékekkel támogatja a digitális fejlődést e téren – mondja Tóth Levente, a WebEye Telematics Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A legnagyobb nehézséget a nagyhaszongépjárművek esetében az egységes európai útdíjrendszer hiánya és az útdíjak kezelése okozza. Erre a WebEye szerint a megoldás az lehet, ha minél több ügyfelének közvetlen hozzáférést biztosít az EETS-hez (Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás). Általános iparági kérdés, hogyan lehet a szállítmányozásban dolgozók munkáját megkönnyíteni. Ezt a WebEye egy kimondottan erre tervezett szoftverrel segíti ettől az évtől kezdve.

– Az olyan induló költségek, mint a fedélzeti eszközök és azok kiegészítői, a kiszállítási és beszerelési díj sok kisebb szereplőt tartottak eddig távol a telematikai eszközök használatától, de nagyobb cégek számára is komoly kiadást jelentettek. Új, fix havidíjas elszámolási rendszerünk tervezhetőbbé teszi a működést a döntéshozók számára – ismerteti Tóth Levente, majd hozzáteszi: – Legtöbbször abban segítünk ügyfeleinknek, hogy a latens pazarlást megállítsuk, és ne engedjük elgurulni megszerzett bevételüket.

iData: azonnali reagálás a változásokra

Szabó Lajos
ügyvezető,
alapító-tulajdonos
iData

Az elmúlt évtizedben sokat változtak az ügyféligények a nyomonkövetés terén. Míg korábban az elsődleges igény a „nemkívánatos” események kiszűrése, valamint a munka szervezésének megkönnyítése volt, mára sokkal többet kell nyújtania egy nyomkövetéssel foglalkozó vállalatnak. Így van ez az iData Kft. esetében is, amelynek erőssége éppen abban rejlik, hogy képes azonnal reagálni a gazdasági változásokra és az ügyfelek egyedi igényeire.

– Rugalmas keretrendszerünk – az iTrack Vizsla – fejlesztésének köszönhetően az egyedi igényeket akár pár óra alatt ki tudjuk elégíteni – mondja Szabó Lajos ügyvezető, alapító-tulajdonos.

 

GS1: Bizalom mindenek felett

A termesztés, tenyésztés, gyártás során az élelmiszerekbe kerülő rossz minőségű alapanyagok veszélyt jelenthetnek egészségünkre, s egy vállalkozás vesztét is okozhatják. Az EU egyre szigorúbb jogszabályokkal teszi egyértelművé, hogy a termékek nyomon követésének az ellátási lánc legelejétől a fogyasztó asztaláig kell tartania.

Vatai Krisztina
üzletfejlesztési igazgató
GS1 Magyarország

– A bizalom kiépítése az első kapavágásnál kezdődik. A vásárlók nagyobb eséllyel döntenek egy olyan termék megvásárlása mellett, melynek a termesztési-tenyésztési és feldolgozási szakaszáról is szerezhetnek információkat. Ezeket az adatokat pedig egyedül a nyomonkövetés segítségével lehet megszerezni – mutat rá Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

A GS1 szabványok a nyílt ellátási lánc legelterjedtebb kereskedelmi szabványrendszerei. Ha a cégen belüli rendszerek ezekre a szabványokra épülnek, az egyrészt gyors és harmonizált kommunikációt tesz lehetővé az üzleti partnerek között, másrészt a vállalkozások közötti üzleti folyamatok nyomonkövetése is megoldódik. A cég három éve indította útjára az Agrárminisztériummal közös Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformját.

– Az első két év szakmai útmutatók megszületésével zárult, amely a teljes ellátási láncot lefedi – emeli ki az eddig szerzett tapasztalatok kapcsán Vatai Krisztina. A most induló munkacsoportok a malomipar, a tésztagyártás, a sütőipar és az édességgyártás szereplőivel ismertetik meg a nyomonkövetési lehetőségeket – foglalja össze az üzletfejlesztési igazgató. //

Kapcsolódó cikkeink