Növényi alapú ízprofilok kidolgozására fog össze az IFF, az Unilever és a holland élelmiszertudósok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 01. 12. 09:46

Az International Flavors & Fragrances (IFF) az Unileverrel és a Wageningeni Egyetemmel és Kutatóintézettel (WUR) közösen négyéves együttműködésbe kezdett a fehérje-ízkölcsönhatások területén a növényi alapú húsalternatívák ízével kapcsolatos kihívások kezelése érdekében.

A projekt elsődleges célja az aromák fehérjemolekulákhoz való kötődésének feltárása olyan új ízesítési stratégiák ajánlása végett, amelyek növelik a növényi alapú húsalternatívák érzékszervi élményét.

A növényi fehérjék a növényi alapú húsalternatívákban a babra emlékeztető mellékízeket és hosszan tartó kesernyés ízt okozhatnak. A gyártók ezeket a kedvezőtlen tulajdonságokat gyakran aromák kombinációjával fedik el, ami azonban nemkívánatos aromajellemzőket eredményezhet.

Az ízek finomítása

Az IFF fehérjetisztítás és természetes élelmiszer-aromák terén végzett többéves kiterjedt kutatásaira támaszkodva ez a projekt „az ízkompozíciókon belül azokat a területeket célozza meg, amelyek a legnagyobb sikernek ígérkeznek”.

A lépés az IFF legújabb, az aromakutatás területén kezdeményezett terjeszkedésére épít: nemrégiben jelentette be, hogy a dél-koreai Szöul Gangnam városrészében megnyitja első élelmiszer- és itallaboratóriumát.

A WUR a fehérje-ízkölcsönhatásokat fogja tanulmányozni fejlett analitikai módszerekkel.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink