Növényi alapú ízprofilok kidolgozására fog össze az IFF, az Unilever és a holland élelmiszertudósok
Az International Flavors & Fragrances (IFF) az Unileverrel és a Wageningeni Egyetemmel és Kutatóintézettel (WUR) közösen négyéves együttműködésbe kezdett a fehérje-ízkölcsönhatások területén a növényi alapú húsalternatívák ízével kapcsolatos kihívások kezelése érdekében.
A projekt elsődleges célja az aromák fehérjemolekulákhoz való kötődésének feltárása olyan új ízesítési stratégiák ajánlása végett, amelyek növelik a növényi alapú húsalternatívák érzékszervi élményét.
A növényi fehérjék a növényi alapú húsalternatívákban a babra emlékeztető mellékízeket és hosszan tartó kesernyés ízt okozhatnak. A gyártók ezeket a kedvezőtlen tulajdonságokat gyakran aromák kombinációjával fedik el, ami azonban nemkívánatos aromajellemzőket eredményezhet.
Az ízek finomítása
Az IFF fehérjetisztítás és természetes élelmiszer-aromák terén végzett többéves kiterjedt kutatásaira támaszkodva ez a projekt „az ízkompozíciókon belül azokat a területeket célozza meg, amelyek a legnagyobb sikernek ígérkeznek”.
A lépés az IFF legújabb, az aromakutatás területén kezdeményezett terjeszkedésére épít: nemrégiben jelentette be, hogy a dél-koreai Szöul Gangnam városrészében megnyitja első élelmiszer- és itallaboratóriumát.
A WUR a fehérje-ízkölcsönhatásokat fogja tanulmányozni fejlett analitikai módszerekkel.
Kapcsolódó cikkeink
Fejlesztésben látják a jövőt a hazai KKV-k
A cégek döntő többsége vágyik rá, és tervez a technológiai…
Tovább olvasom >Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Új egységes retail média platformot indít a Sainsbury’s – jön a Nectar360 Pollen
A brit Sainsbury’s bejelentette, hogy 2025 végén elindítja a Nectar360…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >