Nőtt az uniós sertéshús-termelés
2020 márciusában az Európai Unió vágóhídjai mintegy 2 millió tonna sertéshúst állítottak elő, és 600 ezer tonna marhahúst. Ez az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest 3,3%-os növekedést jelentett a sertéshús termelésében, és egy enyhe, 0,4%-os visszaesést a szarvasmarhahús-termelés tekintetében – olvasható az agrarszektor.hu-n.
A számok arra utalnak, hogy az Európai Unió hústermelését nem érték el azonnal a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések, amelyeket 2020 márciusában kezdtek elrendelni és végrehajtani. Az adatok az Eurostat elemzéséből származnak.
A marhahús-előállítás látszólagos stabilitásának ellentmond az, hogy 2020 márciusában 4,3%-kal kevesebb borjút és 5,7%-kal kevesebb tehenet vágtak le és dolgoztak fel, míg a bikák és ökrök esetében egy 4,5%-os növekedés volt megfigyelhető. A levágott borjakat, bikákat és ökröket illetően az idei márciusi szint nem is a tavalyi, hanem inkább a tavalyelőtti, a 2018 márciusi szintet közelítette meg. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy amíg a tehenek és a borjak a tejgazdaságokból kerülnek a vágóhidakra, a bikákat és az ökröket csak a húsukért tenyésztik.
Az uniós számok azt is tükrözik, milyen fejlesztések történtek az egyes tagállamokban. A sertéshús-termelés 2020 márciusában az előző év azonos időszakához képest magasabb volt a fő előállító országokban, mint például Spanyolország, ahol 12,7%-os növekedés volt mérhető, Hollandia 6,1%-os növekedéssel, Németország 3,9%-os emelkedéssel, emellett még Franciaországban mértek 1,4%-os és Lengyelországban 1,3%-os növekedést az előállításban.
A tehénhús-előállítás szintjének csökkenését 2019 és 2020 márciusa között az olasz (-41,5%), a lengyel (-10,7) és a német (-6,5%) termelésben bekövetkezett visszaesés határozta meg, ami ellensúlyozta a francia (1,1%) és holland (19,8%) termelés növekedését. A borjúhús-előállítás számait nézve az látszik, hogy a vizsgált időszakban Olaszországban 10,9%-os, Hollandiában 8%-os, Belgiumban 7,3%-os és Franciaországban 5,5%-os csökkenés volt mérhető. Ami az olaszországi marhahús-előállításban tapasztalható komoly visszaeséseket illeti, ezeket nem kis mértékben befolyásolja az a tény, hogy az országban épp átalakulóban van a teljes szarvasmarha-ágazat. (agrarszektor.hu, Szedlák Levente)
Kapcsolódó cikkeink
Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a lakosság fogyasztása?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a külkereskedelem?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Európai zöldség- és gyümölcstermesztők fogtak össze az európai termékekért
Az európai zöldség- és gyümölcstermesztők összefogtak és kampányt indítottak az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >