Norvégiában már rovarlisztből készült kenyér kapható
A norvég kereskedelmi lánc, a Meny élelmiszer-innovációs törekvéseinek jegyében márciustól 22 üzletében részben lárvalisztből készült kenyeret kínál. A durva textúrájú Mjølmums márkájú kenyér 2,1 százaléknyi, azaz cipónként kb. 100 lárványi, fehérjében gazdag szárított és őrölt rovarlisztből készül.
A fejlesztés – bár sokak számára pillanatnyilag hihetetlennek tűnik – 5-10 éven belül feltehetően nem lesz az a klímaváltozás okán előttünk álló irdatlan kihívásokat elnézve.
Más fehérjeforrásokkal összevetve látható, hogy a lárvák lényegesen kevesebb vizet, helyet és táplálékot igényelnek. Egy kilogramm protein előállítása továbbá hatodannyi üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával jár a lárvák, mint a szarvasmarhák esetében. Ráadásul megújuló erőforrást jelentenek, hiszen az állatok és emberek élelmiszer-hulladékából táplálkoznak.
Kapcsolódó cikkeink
Már több mint 1,1 millió Munch ételmentő csomag talált gazdára a SPAR-üzletekben
Összesen több mint 1,1 millió Munch élelmiszermentő csomagot vettek meg…
Tovább olvasom >Egekbe szökött az alkoholmentes sörök forgalma a norvég KIWI üzletláncban
A norvég KIWI üzletlánc új kezdeményezése, melynek keretében az ünnepi…
Tovább olvasom >Hirtelen megugrott a liszt ára: mit jelent ez a kenyér és pékáruk számára?
A Pénzcentrum havonta frissített „zsemleindexének” augusztusi adatai jelentős meglepetést hoztak:…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >