Norvégiában már rovarlisztből készült kenyér kapható
A norvég kereskedelmi lánc, a Meny élelmiszer-innovációs törekvéseinek jegyében márciustól 22 üzletében részben lárvalisztből készült kenyeret kínál. A durva textúrájú Mjølmums márkájú kenyér 2,1 százaléknyi, azaz cipónként kb. 100 lárványi, fehérjében gazdag szárított és őrölt rovarlisztből készül.
A fejlesztés – bár sokak számára pillanatnyilag hihetetlennek tűnik – 5-10 éven belül feltehetően nem lesz az a klímaváltozás okán előttünk álló irdatlan kihívásokat elnézve.
Más fehérjeforrásokkal összevetve látható, hogy a lárvák lényegesen kevesebb vizet, helyet és táplálékot igényelnek. Egy kilogramm protein előállítása továbbá hatodannyi üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával jár a lárvák, mint a szarvasmarhák esetében. Ráadásul megújuló erőforrást jelentenek, hiszen az állatok és emberek élelmiszer-hulladékából táplálkoznak.
Kapcsolódó cikkeink
Egekbe szökött az alkoholmentes sörök forgalma a norvég KIWI üzletláncban
A norvég KIWI üzletlánc új kezdeményezése, melynek keretében az ünnepi…
Tovább olvasom >Hirtelen megugrott a liszt ára: mit jelent ez a kenyér és pékáruk számára?
A Pénzcentrum havonta frissített „zsemleindexének” augusztusi adatai jelentős meglepetést hoztak:…
Tovább olvasom >Norvégia újraindítja gabonakészleteinek felhalmozását a globális bizonytalanságok miatt
Norvégia, reagálva a globális geopolitikai feszültségekre, a koronavírus-járványra, és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárnyal a gyorskereskedelem Indiában
Az indiai fogyasztók – különösen a fiatalabbak – egyre gyorsabb…
Tovább olvasom >Megújítja digitális hűségprogramját a német REWE Group
Adatvezérelt technológiákkal átfogoan megújítja a REWE és Penny vásárlók számára…
Tovább olvasom >Bezárja zambiai üzemét a Lactalis
A Lactalis Csoport bizonyos piaci dinamikákra hivatkozva bezárja zambiai üzemét…
Tovább olvasom >