Norvégia újraindítja gabonakészleteinek felhalmozását a globális bizonytalanságok miatt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 26. 11:22

Norvégia, reagálva a globális geopolitikai feszültségekre, a koronavírus-járványra, és a klímaváltozás által okozott kihívásokra, újra elkezdi felhalmozni a gabonakészleteket, amelyet közel két évtizeddel ezelőtt, 2003-ban fejeztek be. A norvég kormány bejelentése szerint a cél, hogy 2029-re összesen 82,5 ezer tonna gabonát tároljanak, amelyet válsághelyzet esetén az állam azonnal igénybe vehet.

búza

Felkészülnek minden eshetőségre

A döntés hátterében az áll, hogy Norvégia a hidegháború idején kezdett el jelentős mennyiségű gabonát raktározni, amelyet a 2000-es évek elejére fokozatosan megszüntettek. Azonban az ukrajnai háború kirobbanása és a folyamatosan változó globális környezet újraértékelésre késztette a norvég kormányt, melynek eredményeként úgy döntöttek, hogy ismét stratégiai tartalékokat hoznak létre.

Geir Pollestad mezőgazdasági miniszter a gabonakészletek felhalmozásának szükségességét hangsúlyozta, amit „az elképzelhetetlenre való felkészülés” motivál. Slagsvold Vedum pénzügyminiszter pedig kiemelte, hogy a kezdeményezés célja a biztonság növelése, különösen abban az esetben, ha a nemzetközi kereskedelmi rendszerben vagy a hazai termelésben komoly fennakadások lépnek fel.

A gabonakészletek raktározását a kormány által kiválasztott négy vállalat fogja koordinálni, amelyek 2024 és 2025 folyamán összesen 30 ezer tonna gabonát helyeznek el az ország több pontján található már meglévő létesítményekben. Ezek a vállalatok lehetőséget kapnak arra is, hogy új raktárakat alakítsanak ki, azzal a feltétellel, hogy a tárolt gabonát szükség esetén azonnal a norvég állam rendelkezésére bocsátják.

A norvég kormány elkötelezett amellett, hogy a következő években további szerződéseket kössön, hogy biztosítsa a gabonakészletek folyamatos raktározását egészen 2029-ig. Ez a lépés nemcsak Norvégia élelmiszerbiztonságát hivatott garantálni, hanem a nemzetközi bizonytalanságok idején is egyfajta biztosítékot jelent az ország számára.

Kapcsolódó cikkeink