NGM: a turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 01. 11:07

Januárban 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, az ágazat januári teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is. A turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását – állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokat értékelve szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM felidézi: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése, valamint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint 2024 januárjában a vendégéjszakák száma 11 százalékkal nőtt. Az év első hónapjában 836 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 10 százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor és 4 százalékkal haladja meg a 2019-es rekordév első hónapjában mért adatokat is.

Magyarországon 2024 januárjában 2,1 millió vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, amely éves alapon 11 százalékos növekedést jelent, miközben a 2019-es szintet is 8 százalékkal múlja felül. A legtöbb vendégéjszaka a fővárosban keletkezett (915 ezer), amely 13 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. A vendégéjszakák száma alapján (250 ezer) a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség a főváros után, itt keletkezett a vidéki vendégéjszakák ötöde. A Balatonnál januárban 15 százalékot ért el a vendégéjszakák számának bővülése.

A közlemény szerint a vendégforgalom összetétele kiegyensúlyozott volt januárban, a vendégéjszakák 52 százalékát töltötték el külföldiek Magyarországon. Az 1 milliót elérő, belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladja meg a tavaly januári és a 2019. januári adatot is.

Az NGM hozzáfűzte: a nemzetközi turizmus töretlen helyreállását mutatja az is, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma januárban 16,5 százalékkal bővült januárban, 9,4 százalékkal meghaladva a 2019. januári szintet is.
A szálláshelyek bevételei éves alapon országosan 10 százalékkal emelkedtek és meghaladták a 47 milliárd forintot, amelynek közel 60 százaléka képződött a vidéki szálláshelyeken és 40 százaléka a fővárosban. Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 35 milliárd forintot ért el, ami 8,4 százalékos bővülést jelent.

Az NGM közölte: 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ehhez 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítmény-növekedés a fogyasztás helyreállásának egyik jele, amely a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkeink