Nem sok jóra számíthatunk idén szőlő fronton

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 12. 11:12

Az idei év ismét aggasztó változékonyságot hozott a szőlőtermelők számára, akiknek szembe kellett nézniük az időjárási kihívásokkal. A korábbi évekhez hasonlóan a kertészetekben és a szőlőültetvényeken is számos anomália jelentkezett, legyen szó késői fagyokról, felhőszakadásokról vagy korai nagy felmelegedésekről.

Az enyhe tél miatt a lisztharmat spórái túlélték az időjárást, és az idei évi fertőzés forrásává váltak. A rügyfakadás hamarabb bekövetkezett, mint megszokott, ami komoly kihívást jelent a védekezés szempontjából. Az intenzív hajtásnövekedés miatt a szőlőültetvények még sebezhetőbbé váltak a kórokozók és kártevők számára – írja az Agrárszektor.

Az enyhe időjárás miatt időben el kell kezdeni a permetezést, hogy megelőzzék a károsítók elszaporodását. Fontos, hogy a permetezést a hajtások minden oldalára eljuttassák, és figyeljenek az esetleges gomba- és rovarfertőzésekre.

A peronoszpóra csak akkor fertőz, ha a nedv- és szénhidrátdús hajtásokra eső csapadék után rövid idő alatt nem hűlnek le az éjszakák. A peronoszpóra elleni védekezés már a szőlő fakadása után elkezdődik, és folyamatos odafigyelést igényel az időjárás függvényében.

A lisztharmat elleni védekezés szintén kiemelt fontosságú, mivel az enyhe időjárás kedvez a gombafertőzésnek. Az idén hamarabb kell elkezdeni a védekezést, hogy megakadályozzák a spórák megtelepedését és szaporodását.

Az egészséges bogyók érdekében fontos, hogy a szőlőültetvényeket gondosan megvédjék a károsítóktól és a kórokozóktól. A megelőző intézkedések és időben elvégzett permetezések segítenek fenntartani a növények egészségét és terméshozamát az időjárási kihívások ellenére is.

Kapcsolódó cikkeink