Negyedmillió hazai vendégéjszakát hozhat az idei Valentin-nap

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 13. 12:15
Jelentős vendégforgalomra számíthatnak a magyar szálláshelyek Valentin-napon és az azt követő hétvégén is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai alapján.

Dugig vannak a szállodák

A február 14-re regisztrált éjszakák száma 10%-os, a február 16-18-i hétvégére várható forgalom pedig 12%-os növekedést mutat tavalyhoz képest.

A Valentin-napi turisták fele-fele arányban érkeznek itthonról és külföldről február 14-én, a következő hétvégén, azaz február 16. és 18. között pedig nagyobb részben, 55%-ban a hazai utazók töltik meg a szálláshelyeket. Közel 60%-uk vidéki desztinációkat választ a páros kikapcsolódáshoz.

A hazai vendégek főként a Balatont, Mátra–Bükköt és Budapest környékét, az országhatáron túlról érkezők pedig leginkább Bük–Sárvárt, a Balatont, valamint Debrecen és térségét fedezik fel a szerelmesek napján. A legnépszerűbb települések a fürdővárosok lesznek, melyek között Hévíz és Sárvár az éllovas. Míg a hazai vendégek körében Zalakaros szerepel a top 3-ban, addig a külföldieknél Bük lett dobogós.

A Valentin-napi hétvégén országszerte Németországból, az Egyesült Királyságból és Csehországból számíthatnak a legtöbb külföldi vendégre a szálláshelyek. Budapesten várhatóan a britek, spanyolok és olaszok lesznek többségben, míg vidéken főként Csehország, Ausztria és Németország turistái fordulnak majd meg a legnagyobb számban.

A Valentin-napon útnak induló bel- és külföldi vendégek körében is a szállodák a legnépszerűbbek: a vidékre foglalók 83%-a, a Budapestre érkezők 57%-a választott ilyen típusú szálláshelyet, ezen belül is elsősorban négycsillagos hoteleket.

Az NTAK adatokból az is látszik, hogy a romantika közel azonos arányban indítja útnak a különböző generációkat: a fiatalok, a fiatal felnőttek és a középkorúak egyaránt nagyjából 20-20%-kal részesednek a Valentin-napi előfoglalásokból.

Kapcsolódó cikkeink