Nagyot javult az üzleti hangulat az euróövezetben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 21. 11:02

A vártnál jóval erősebben javult az üzleti hangulat Németországban és az euróövezetben is júniusban a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint.

EU

A ZEW kedden közölte, hogy a német pénzügyi elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex 19,2 pontra emelkedett a májusi 6,4 pontról. A The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok a hangulat romlására, 5,0 pontos júniusi értékre számítottak.

Az aktuális üzleti környezet megítélése is kedvezőbb a várakozásoknál. Az aktuális állapotot tükröző index értéke 53,1 pontról 54,5 pontra emelkedett, miközben szakértők 53,0 pontra számítottak.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott: az üzleti hangulat javulása azt jelenti, hogy a pénzpiaci szakértők bíznak a német gazdaság erejében. Mindazonáltal a külső gazdasági körülmények kihívást jelentenek, bizonytalanságot eredményezett a világgazdasági növekedés gyengesége és leginkább a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról június 23-ra kiírt népszavazás.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex is javult: a májusi 16,8 pontról 20,2 pontra nőtt értéke. Szakértők csökkenést, 15,3 pontot vártak. Az aktuális üzleti környezet megítélése romlott: 0,8 ponttal mínusz 10 pontra süllyedt júniusban.

Az ifo gazdaságkutató intézet pénteken közli a júniusra vonatkozó németországi üzleti hangulatindexét, amelynek értéke a várakozások szerint 107,5 pontra csökkent a májusi 107,7 pontról.

A pénzügyi elemzőket megkérdező ZEW-vel szemben az ifo a németországi vállalkozások körében gyűjt adatokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink