Mint hal a vízben
Számtalan érvet lehet felhozni a hal gyakori fogyasztása mellett. Az egyik ilyen, hogy rengeteg pozitív élettani hatással bír. A másik, hogy november 21. a Halászati Világnap, és ezt érdemes megünnepelni egy finom halétellel. Végül pedig, hogy már pályázható a kiváló minőségű friss halhús.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/11/salmon-1485014_640-300x200.jpg)
(Fotó: Pixabay)
Magyarország egykor nagyhatalom volt halfogyasztásban is. Azonban mára csak a diétázók körében és karácsonykor arat a hal. Rántva, paprikás lisztbe forgatva és halászléként. Így a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzete lettünk.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halfogyasztás előnyeit
A szív barátja, mivel omega-3 zsírsavat tartalmaz, rendszeres fogyasztásával hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Az omega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődését is támogatják. A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is. A tengeri halak jelentős jódtartalma elősegíti a pajzsmirigy működését. Szelén tartalma segíti a szív-és érrendszer, valamint a sejtmembrán egészségének megtartását.
A hal 60-80%-a víz
Az olajos húsú halak (pl. lazac, hering) több, a fehér húsúak (pl. tőkehal, lepényhal) kevesebb energiát adnak. Ezen kívül a hal – többek között – az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz. És tartalmazhat bizonyítottan kiváló minőséget is, hiszen KMÉ-védjegyre már friss halhússal is lehet pályázni.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Kiváló minőségű pékáruk a Vela Pékségtől
Hogyan emelkedik ki a Vela Pékség a KMÉ-védjeggyel? A Vela…
Tovább olvasom >Kiváló minőség jele a Nádudvari Élelmiszer Kft. termékein
A Nádudvari Élelmiszer Kft. elkötelezett a kiváló minőség iránt –…
Tovább olvasom >Minőség és innováció a tejiparban
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >