A minőséget kell megcéloznia a magyar vendéglátásnak

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 02. 09. 10:36

A magyar vendéglátás ár-érték aránya elismerten kedvező, de az ágazat további fejlődése érdekében a minőséget és a fizetőképes külföldi keresletet kell megcéloznia – mondta Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának elnöke szombaton az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Közölte: a tavalyi vizes világbajnokság alatt a budapesti szállásárak elérték az osztrák főváros árait, de ez elsősorban nem a megnövekedett keresletnek köszönhető, hanem annak, hogy jobban fizető vendégek érkeztek Magyarországra.
Kiemelte, hogy a belföldi vendéglátás nem egységes, hiszen a régiós vetélytársakkal szemben is versenyképes vállalkozások mellől még nem tűntek el a szabálytalanul működő cégek.
Az előbbieknek kedvez a vendéglátás áfájának további csökkentése, amely egyúttal a vendéglátásban dolgozó vállalkozások bérköltségeinek növekedését is ellentételezi – tette hozzá.
Princzinger Péter szerint az ágazat legfontosabb feladata a jól képzett munkaerő ösztönzése, hogy a vendéglátásban dolgozók ne menjenek külföldre, a munkaerőpiacra belépők Magyarországon álljanak munkába.
Hangsúlyozta, hogy az ágazatnak számos fejlesztésre – egyebek között képzéseket biztosító kompetenciaközpontra – is szüksége volna.
A turisztikai kínálat összetett rendszer, amelynek egységes színvonalat kell biztosítania minden területen – mutatott rá a kuratóriumi elnök. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink