Miért ilyen drága az új pénztárgép?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 19. 12:06

Bár a gazdasági tárca sokat tanulmányozta a nemzetközi példákat, végül olyan feltételeket szabott, amelyek teljesítéséhez olyan új pénztárgépeket kell üzembe helyezni, amelyek korábban sem a nemzetközi, sem a hazai piacon nem voltak kaphatóak – közölte a minisztérium a CompLex Kiadó adóügyi szakportálja, a www.ado.hu kérdésére. Az is kiderült, hogy az adóhatóság eddig 183 ezer üzembe helyezési kódot adott ki.

penztargep-LSK

Eleinte úgy lehetett tudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a bolgár példát követi a pénztárgépek és az adóhatóság szervereinek online összekötésével. Ebből, és a bolgár piacon árult kínai gépek árából kiindulva arra lehetett számítani, hogy az új kasszák nem jelentenek majd túlságosan nagy érvágást a cégeknek. A www.ado.hu információi szerint Bulgáriában az adóhatóságokkal online összeköttetést biztosító gépet már 50-60 ezer forintból meg lehet vásárolni. Azóta azonban kiderült, hogy az új rendszerben a legolcsóbb Magyarországon használható gép minimum ennek a duplájába kerül majd.

Az NGM szerint a minisztérium rendelete olyan pénztárgépek beszerzését írja elő, amelyek sem a nemzetközi sem a hazai piacon korábban nem voltak kaphatók. A minisztérium szerint a szigorú műszaki követelményeket az indokolta, hogy a nemzetközi esetek megmutatták: az eddig forgalomban lévő, elektronikus összeköttetéssel is ellátott, más államokban használt pénztárgépek manipulálhatók, feltörhetők, az új szabályozás ezzel szemben kizárja a külső, adóoptimalizálásra irányuló beavatkozást.

Felhívták a figyelmet mindemellett arra, hogy annak érdekében, hogy az adóhatósággal online kapcsolatra képes pénztárgépek a lehető legalacsonyabb áron kerüljenek forgalomba, a minisztérium a gyártáshoz biztosított kedvezményes állami hitelen túl támogatást ajánl az engedélyezett pénztárgép forgalmazóknak, továbbá az üzemeltetők részére gépenként 50 ezer forintos állami támogatást biztosít.

Az adóügyi szakportál a minisztériumot arról is kérdezte, hogy milyen fejlesztéseket kell végrehajtani, hogy a nemzetközileg kapható online pénztárgépek megfeleljenek az új hazai szabályozásnak annak érdekében, hogy kiderüljön: milyen fejlesztések indokolták a jelentős áremelkedést. A tárca azonban nem ment bele a technikai részletekbe, egyszerű megoldással a saját rendeletére hivatkozott (3/2013. (II. 15.) NGM rendelet. Tehát az elbírálás során a rendeletben előírt műszaki követelményeknek való megfelelés a mérvadó.

A NAV-tól kapott információk alapján szeptember 8-ig több mint 122 ezer PTGREG adatlap került benyújtásra az adóhatósághoz, amely alapján eddig több mint 183 ezer üzembe helyezési kódot adtak ki. A www.ado.hu az új kasszagépek áráról is érdeklődött, azonban a forgalmazókat több próbálkozás után sem tudták elérni, így csak a korábbi információkra lehet hagyatkozni.

Jelenleg annyi biztos, hogy a cserére kötelezettek a legutóbbi helyzet szerint tegnapig tizenöt – ma már tizenhat gép közül választhatnak. A mai napon a NOVATEK-F típusú pénztárgép forgalmazására kapott engedélyt a Szintézis Informatikai Zrt. A tizenhat gép nyolc forgalmazónál kapható, így a Prior Cash Kft., az ECR-Trade Kft., a LA Pénztárgép Kft., az Alt Cash Kft., a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft., Szintézis Informatikai Zrt. és a Montel Informatika Kft. kínál engedélyezett, online kapcsolatra képes pénztárgépet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) legutóbbi optimista közleménye szerint a korábbi 170 ezer forint helyett pénztárgépek ára 120-140 ezer forint körül fog mozogni, így a 250 ezer hagyományos pénztárgép beszerzéséből kiindulva a korábbi 40 milliárdnál kevesebb, 30-35 milliárd forint beszerzési költséggel lehet számolni. A beüzemelés költsége gépenként további 10 ezer forint körül lehet, és az üzemeltetés is további kiadásokat jelent, amikor is az online kapcsolat költségét és a kötelező szervizt kell megfizetni.

A teljes cikk elérhető: http://ado.hu/rovatok/cegvilag/miert-ilyen-draga-az-uj-penztargep

Kapcsolódó cikkeink