Miért egészséges a lassú evés?
A Texasi Egyetem kutatói szerint nagyjából 30 percre van szükség ahhoz, hogy a testünk felismerje a jóllakás tényét, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy akár több ezer plusz kalóriát is befaljunk – olvastuk a mipszi.hu-n.
Az emésztés nem egyfajta varázslat, hanem a szervezetünkben lejátszódó biológiai folyamat. A jóllakás érzete nem egyedül a gyomortól függ. Hormonok is szerepet játszanak benne, melyek jelzik, hogy hé, megteltem, ideje abbahagyni az evést – magyarázza Drew Hays, a Texasi Egyetem munkatársa. A leptin az a hormon és neurotranszmitter, ami jelzi az agynak, hogy eleget ettünk – amikor viszont túl gyorsan táplálkozunk, vagy egyszerűen ügyet sem vetünk erre a jelzésre, a kellemetlen feszítő érzés kulcsa.atirozin nevű hormon
A túl sok zsíros étel károsítja azokat a gyomoridegeket, amelyek jeleznék az agynak a teltségérzetet, állítják a szakemberek. Ünnepi alkalmakkor általában sokan döntenek úgy, hogy testük jelzéseit figyelmen kívül hagyva korlátlanul élvezik az asztali örömöket. Hays szerint azonban meg kell tanulni önuralmat gyakorolni az asztalnál, és esetleg megpróbálni a lassúbb evést. Korábbi eredmények arra utalnak, hogy a túlevés akár maradandó károsodást is okozhat, hiszen a gyomor idegeinek tönkretétele mellett a bél baktériumflóráját is felboríthatja.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges táplálkozás, fenntartható termelés
A Kék Fehér Szív egy olyan civil szervezet, amely összegyűjti…
Tovább olvasom >Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el egyes élelmiszereknél a fogyasztók tájékoztatására
Az Európai Parlament (EP) elfogadta a „reggeli irányelvek” módosítását –…
Tovább olvasom >Az egészséges termékek irányába mozdulna el a Tesco
A Tesco, az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszer-kereskedőjeként, nem csupán a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >