Miért egészséges a lassú evés?

Szerző: trademagazin Dátum: 2021. 01. 26. 09:05

A Texasi Egyetem kutatói szerint nagyjából 30 percre van szükség ahhoz, hogy a testünk felismerje a jóllakás tényét, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy akár több ezer plusz kalóriát is befaljunk – olvastuk a mipszi.hu-n.

Meg kell tanulni önuralmat gyakorolni az asztalnál

Az emésztés nem egyfajta varázslat, hanem a szervezetünkben lejátszódó biológiai folyamat. A jóllakás érzete nem egyedül a gyomortól függ. Hormonok is szerepet játszanak benne, melyek jelzik, hogy hé, megteltem, ideje abbahagyni az evést – magyarázza Drew Hays, a Texasi Egyetem munkatársa. A leptin az a hormon és neurotranszmitter, ami jelzi az agynak, hogy eleget ettünk – amikor viszont túl gyorsan táplálkozunk, vagy egyszerűen ügyet sem vetünk erre a jelzésre, a kellemetlen feszítő érzés kulcsa.atirozin nevű hormon
A túl sok zsíros étel károsítja azokat a gyomoridegeket, amelyek jeleznék az agynak a teltségérzetet, állítják a szakemberek. Ünnepi alkalmakkor általában sokan döntenek úgy, hogy testük jelzéseit figyelmen kívül hagyva korlátlanul élvezik az asztali örömöket. Hays szerint azonban meg kell tanulni önuralmat gyakorolni az asztalnál, és esetleg megpróbálni a lassúbb evést. Korábbi eredmények arra utalnak, hogy a túlevés akár maradandó károsodást is okozhat, hiszen a gyomor idegeinek tönkretétele mellett a bél baktériumflóráját is felboríthatja.


Kapcsolódó cikkeink