Mi a jó a pálinkaházasításban?

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 03. 30. 09:10

Borbáth Gabriella pálinkamester és pálinkasommelier, a Rézangyal szakértője, gyakran tart kurzusokat a pálinkablendelés, azaz házasítás témájában. Az alábbiakban az LWp vele készült beszélgetéséből idézünk.

Gabriella a pálinkák receptúrájának megalkotásában is részt vesz

Mit takar a blendelés fogalma?
A blendelés, azaz házasítás egyáltalán nem újkeletű a röviditalok piacán. A legrégebi whisky főzdék már régen is ezt a módszert alkalmazták, így egy teljesen új, de állandó és harmonikus egységet tudtak alkotni.  Pálinkablendelés alatt azt értjük, amikor a fajtaazonos, de különböző eljárással készült pálinkákat meghatározó karakterei és az elérni kívánt végeredmény szerint a megfelelő arányban házasítunk. Egyediségét a gyümölcsfajták különböző jellegzetes illat- és ízharmóniája adja, ami a házasítás után egy teljesen új és izgalmas karaktert eredményez.

Külföldön milyen italokat blendelnek?
A ma ismert kevert whiskygyártók az 1860-as években jöttek létre, párhuzamosan a szatócsbolt-engedélyek megjelenésével. Később ahogy a világon egyre nagyobb teret hódított az állandó és megbízható minőségű ital, egyre többen sajátították el a blendelés technológiáját. A keverőmestereknek ismerniük kellett a párlatokat, de azzal is tisztában kellett lenniük, hogy házasítás után milyen eredményt kapnak, hiszen évről évre változhatott a párlatok zamata és minden eshetőségre fel kellett készülniük. A világon egyre többen kezdték ezt a példát követni. Franciaországban szintén hosszú múltra tekint vissza a házasítás művészete. A Cognac készítésben a legkiválóbb párlatokat hosszú érlelés után kor és évjárat szerint házasítják.

Mik az előnyei a blendelésnek a fogyasztó szempontjából?
Minden évben az időjárás kénye-kedve szerint alkalmaz terméskorlátozást, mikor kisebb, mikor nagyobb mértékben. A házasítás segít nekünk abban, hogy kiküszöböljük a gyümölcstermés ingadozását és lehetővé teszi, hogy évről évre ugyan azt a csúcsminőséget és íz- illatkaraktert élvezhessék a fogyasztóink. A blendelés hűvös, analitikus eljárásnak tűnhet, de valójában ugyanannyi kreativitás szükségeltetik hozzá, akárcsak a művészethez. Az egyes fajtákon belüli, eltérő jegyeket harmonizálva hozzuk létre az izgalmas és kicsit sem átlagos ízvilágokat.

Milyen gyümölcsből készül a prémium pálinka?
Gyümölcsfaj tekintetében nincs megkötés, ugyanakkor a válogatott minőségű alapanyag kötelező érvényű. A Rézangyal készítése során például a hagyományos gyümölcsök domináltak, kicsit sem hagyományos receptúrákkal párosítva. Minden gyümölcs jellegzetes illata és ízjegyei fellelhetőek a palackokban, az adott gyümölcsre jellemző íz- és illatkaraktereket párosítva egy egészen új, összetett és különleges élményt nyújtunk a fogyasztónak.

Miért választja egy pálinkafőzde a blendelés módszerét?
Egy merőben új elképzelés volt a pálinka világában, hiszen korábban nem volt rá példa. Az ötletet a whiskygyártó vállalatok inspirálták.  Állandóságot és megbízható minőséget szerettünk volna adni a fogyasztóknak. Ezt, ahogy a nagy cégek példájából láttuk és tapasztaltuk a blendelés technológiája tudta nekünk biztosítani.

Hogyan garantálható a blendelés során a prémium minőség?
A házasítás során a prémium minőség a készítés technológiájára vezethető vissza. Ennek során kiküszöbölhetők az évjárat következtében létrejött különbségek, szezonális ingadozások és egy új, összeadódó értékkel rendelkező íz hozható létre. A felvásárolni kívánt pálinkákat egytől egyig alapos és összetett érzékszervi és labor vizsgálatoknak vetjük alá.

 Hogyan érdemes a párlatokat fogyasztani, annak érdekében, hogy a legjobb ízélményt kaphassuk?
Az első és egyik legfontosabb szempont a megfelelő hőmérsékleten való fogyasztás. Fagyasztóban ugyanakkor semmiképp se tároljuk az italt, hiszen idegen ízkompetenseket zárhat magába, elvéve ezzel a pálinka karaktereit és ízjegyeit. 18°C-os hőmérsékletes való tárolást szoktunk javasolni, hordós érlelést kapott pálinkák esetében pedig 20°C-on érdemes őket tartani. A tulipán alakú poharak nem csak esztétikusak, hanem abból kortyolva remekül érezhetőek az ital karakterei, esetleges hibái. A jó pálinkát illatolva, lassan kortyolva és ízlelgetve kell elfogyasztani, hiszen így lehet teljes az általa nyújtott élmény.

Kapcsolódó cikkeink