Mesterséges intelligenciával fejlesztett italt a Migros

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 06. 08. 09:56

A svájci Migros a kiskereskedők közül világelsőként kínál mesterséges intelligencia segítségével fejlesztett italt.

A szintén svájci székhelyű üdítőital-gyártó Vivi Kola a ChatGPT, a Midjourney generatív MI program és az Unreal Engine valós idejű 3D-s eszköz segítségével alkotta meg az italt.

A Vivi Nova frissítő víz, lime, haskap mézbogyó, valamint gyömbér leve, porított cikóriagyökér és barna cukor felhasználásával készül.

Az összetevőket a ChatGPT válogatta össze azzal az indoklással, miszerint „a haskap mézbogyó védelmet nyújt a sejtkárosodással szemben, a lime erősíti az immunrendszert, a cikóriagyökér pedig támogatja az emésztést”.

A Midjourney az Unreal Engine közreműködésével a termék megjelenésről gondoskodott, míg az MI az italok aktuális trendjeire figyelemmel összeállítottta a receptet.

A vegán Vivi Nova cukortartalma minimális, míg az ital jellegzetes karakterét a haskap mézbogyólé adja.

A termék tápértékének meghatározását azonban tapasztalt szakemberek végezték, ez ugyanis túl nagy feladat volt a mesterséges intelligencia számára – jegyezte meg a kiskereskedő.

A Vivi Nova fejlesztése a koncepciótól az italig mindössze két napot vett igénybe. A gyors tesztelés és palackozás pedig az eglisaui (Zürich) palackozóüzemben történt.

Az ital a Migros zürichi üzleteiben, valamint országszerte a Migros Online-on kapható.

ESM

Kapcsolódó cikkeink