Megszólalt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az orosz Mere magyarországi terjeszkedésével kapcsolatban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 05. 12:12

Sokakat meglepett, hogy egy április eleji hír szerint a szibériai Mere üzletlánc három év alatt 200 üzletet nyitna Magyarországon, amihez már beszállítókat keres. A cég ígérete, hogy még az Aldinál és a Lidlnél is 20-30 százalékkal olcsóbbak lesznek, cserébe viszont az üzletben viszonylag kis választékot kínálnak, amit a vásárlóknak nem polcokról, hanem közvetlenül raklapokról kellene levenni.

„Az üzleti modell lényege, hogy a diszkontokhoz képest is adnának egy 20 százalékos árelőnyt. Figyelembe véve, hogy a kiskereskedelemben az árrés átlagos szintje nem éri el a 20 százalékot, nagy kérdés, hogy hosszabb távon is fenntartható jövedelmezőséget hogyan lehet így biztosítani”

– mondta Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a 444-nek az orosz Mere Magyarországi terjeszkedéséről.

A Mere kiszivárgott levelében azt írta: három éven belül 700 millió eurós, vagyis átszámolva körülbelül 270 milliárd forintos forgalommal számolnak. Ezzel a magyar kiskereskedelmi piac körülbelül 5 százaléka lenne az övék, ami Kozák szerint nagyon nagy pénzügyi kockázattal jár. Szerinte viszont „ehhez nagyon erős terjeszkedés kell, zöldmezős beruházással ez szinte lehetetlen, bár nincs nálam a bölcsek köve”.

A 444 beszélt az egyik Magyarországon működő kiskereskedelmi lánc egyik vezetőjével, aki szintén azt gondolja, hogy a három év alatt elért 700 millió eurós árbevétel új üzletek megnyitásával nem reális.

„Azt hittem, amikor először felhívott egy kollégám, hogy láttam-e a hírt, hogy ez csak valami áprilisi tréfa. De most már kezdem azt gondolni, hogy nem az”

– mondja. Megjegyzi viszont, hogy úgy tudja: a Mere 2022-ben Szlovákiában is terjeszkedni akart, de abból akkor nem lett semmi.

Más uniós országokban pedig az orosz–ukrán háború kitörése után zártak be.

Kapcsolódó cikkeink