Még mindig ketyeg a húsipari bomba

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 07. 13:15

A hétfőn Gyulán bejelentett tervek szerint még januárban megalakul az a városi gazdasági társaság, amelyik megvásárolhatja a menthetetlen és felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit és újraindítja a patinás vállalat termelését. Emlékezetes, hogy 1,8 milliárd forintos támogatást kapott tavaly a város, és ebből hoznák létre az új húsipari vállalatot, amiben részt vennének a környékbeli termelők is.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Országos Szövetségének elnökének információi szerint a kisebb állattartókat csak közvetve érinti a gyulai felszámolás, ugyanis a békés megyei vállalathoz, főként más feldolgozóktól ahol sertésvágás van érkezett a hús. A Gyulai Húskombinát egyébként hatvanhat hitelezőnek tartozik, a követelések pedig összesen 4, 9 milliárd forinttal 2, 16 millió euróval és 74 ezer svájci frankkal.


Egy kormányrendelet értelmében Kaposvár 3,5 milliárd forintot támogatást kapott a húsipari munkahelyek megmentésére mintegy 900 család megélhetésének biztosítására. A kaposvári húskombinát esetében elsősorban likviditási gondok merültek fel, nehezen jutott forgóeszköz-hitelhez a vállalat. Úgy tudjuk, hogy a vállalat mintegy kétmilliárd forinttal tartozik a termelőknek, ám folyamatosan, igaz 60 napra, de fizet.

A kaposvári önkormányzat támogatást nem adhat a Kométának, viszont tulajdonjogot szerezhet a cégben. Sákán Antal szerint jó megoldás, ha banki hitel fejében szerzett tulajdont vállal át, akár ideiglenesen is. A szakember szerint ugyanis fontos, hogy a cég talpon maradjon és folytassa a termelést.

A likviditási nehézségekkel bajlódó kaposvári Kométa ’99 Zrt-ben kész tulajdonrészt szerezni a városi önkormányzat jelentette be hétfőn délután Szita Károly, a város polgármestere. Kétmilliárd forint értékben, de feltételekkel tőkét emel a város a vállalatban, a jelenlegi tulajdonostól is elvárják az egymilliárdos tőkeemelést. A tőkeinjekció feltétele, hogy a cég beszállítói a követelésük egy részéről lemondva, szerezzenek tulajdonrészt.

Ezzel azonban Gyulán és Kaposváron nem oldódnak meg a magyar húságazat gondjai, képtelenség ugyanis a tíz százalék feletti kamatokat kitermelni, közben megküzdeni a katasztrofális méreteket öltő feketézőkkel. Ha ezen nem sikerül változtatni, akkor továbbra is ketyeg a húsipari bomba. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink