Márciusban a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban
Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek – közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
Tavaly május óta a márciusi a legalacsonyabb inflációs ráta Olaszországban. Az Istat előzetes adatai alapján a fogyasztói árak havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az elemzők által előrejelzett stagnálás helyett. Februárban a havi szintű infláció 0,2 százalék volt.
Az olaszországi infláció márciusi mérséklődésének oka elsősorban a bázishatás. Az energiaárak egy évvel ezelőtt az ukrajnai háború miatt meredek emelkedést mutattak. A bázisban így első alkalommal jelenik meg az akkoriban megemelkedett energiaárak hatása, leváltva a háború előtti alacsonyabb szintet.
Az Istat közleményében megjegyezte, hogy az éves szintű infláció lassulását elsősorban az energiaárak mérséklődése okozta. Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint az éves árnövekedés mérséklődése nagyrészt a nem szabályozott energiaárak hatásának köszönhető. A nem szabályozott energiaárak éves emelkedése 18,9 százalékra mérséklődött márciusban a februári 40,8 százalék után. A szabályozott energiaárak pedig márciusban 20,4 százalékos csökkenést mutattak, míg februárban 16,4 százalékosat.
A feldolgozott élelmiszerek, a nem tartós fogyasztási cikkek és a szállítással kapcsolatos szolgáltatások esetében is lassult a fogyasztói árak növekedési üteme márciusban. Ugyanakkor a feldolgozatlan élelmiszerek és a dohánytermékek ára gyorsuló ütemben emelkedett az év harmadik hónapjában.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) márciusban éves szinten 8,2 százalékra csökkent a februári 9,8 százalékról, havi összevetésben pedig 0,8 százalékos emelkedést mutatott a februári 0,1 százalék után. Elemzők 8,9 százalékos éves szintű és 1,4 százalékos havi szintű HICP-adatra számítottak.
Az energiaárak és feldolgozatlan élelmiszerek árának figyelembevétele nélkül számított maginfláció azonban a februári 6,3 százalékról 6,4 százalékra gyorsult márciusban Olaszországban.
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint nem látni a maginfláció lassulásának jeleit az euróövezetben. Lagarde múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy a fogyasztói árak növekedése idén jelentősen lassul az energiaköltségek csökkenése és a javuló globális ellátási láncok hatására, de a maginfláció továbbra is „erős marad”. Az Európai Központi Bank monetáris politikájának alakítása szempontjából kiemelt hangsúlyt helyez a maginfláció értékelésére.
Kapcsolódó cikkeink
Hamarosan újabb élelmiszerár-emelkedés várható?
Az utóbbi hetekben némi enyhülés volt tapasztalható az élelmiszerek áremelkedése…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >Raskó György: az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly kihívást jelent számos magyar háztartás számára
A magyar lakosság körében továbbra is érzékelhető az elszegényedés súlyos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >