Raskó György: az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly kihívást jelent számos magyar háztartás számára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 18. 12:56

A magyar lakosság körében továbbra is érzékelhető az elszegényedés súlyos problémája, állítják a szakértők. Raskó György agrárközgazdász szerint már az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly kihívást jelent számos magyar háztartás számára. A becslések szerint a lakosság 40%-a minimálisra szorította kiadásait, csakis a legszükségesebb élelmiszereket vásárolva.

Az elszegényedés hátterében a vásárlóerő jelentős gyengülése áll. Raskó szerint a vásárlóerő alacsony szintje hosszú távon is fennmaradhat, és az élelmiszerfogyasztás sem várható, hogy növekedni fog. Emellett a lakosság általában sem várható, hogy többet költsön az élelmiszerekre – írja az Agrárszektor.

Az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex további emelkedését nehéz várni, tekintettel a vásárlóerő jelentős visszaesésére. Raskó György szerint azok a kiskereskedelmi láncok, amelyek nem veszik figyelembe a vásárlói viselkedést és az árakat, elveszíthetik ügyfeleiket. A Gazdasági Versenyhivatal árfigyelő rendszerére is kevesebb szükség van, mint korábban, mivel a lakosság egyre inkább tudatosan választja az áruházakat.

A forint árfolyamának stabilizálódása esetén az árak emelkedése nem valószínű, azonban további gyengülése esetén egy 2-3%-os áremelkedésre lehet számítani. Különös figyelmet érdemel az importált zöldségek növekvő aránya, amelyek esetében a forint gyengülése hamarabb érvényesül az árakban.

A diszkontláncok egyre meghatározóbb szerepet játszanak az élelmiszer-kiskereskedelemben, ami további versenyhelyzetet teremt az ágazatban.

 

Kapcsolódó cikkeink