Magyarországon nő az érdeklődés a rovarfehérjék iránt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 03. 12:07

Magyarországon egyre többen kezdik felismerni a rovarfehérjék potenciálját, bár sokan még mindig ódzkodnak attól a gondolattól, hogy azok egyre nagyobb teret nyerhetnek az élelmiszeriparban. Az Agrárszektor beszámolója szerint a vállalkozások jelentős része inkább a takarmány célú rovartenyésztésre fókuszál, de akadnak olyanok is, akik az élelmiszeripari fehérjegyártás területén aktívak.

Az Európai Unióban a rovarok, illetve azok részeinek felhasználásával készített élelmiszerek minősülnek új élelmiszernek. Jelenleg az EU-ban négy rovarfaj került engedélyezésre az élelmiszerek gyártásához: a közönséges lisztbogár lárvája, a keleti vándorsáska, a házi tücsök és az alombogár lárvája.

Magyarországon is egyre több vállalkozás indul el a rovarfehérje-bizniszben, bár a legtöbben még mindig inkább a takarmányiparra koncentrálnak, mint az élelmiszeriparra. Az Agroloop például jelentős tőkebefektetést kötött a Kék Bolygó Tőkealapok és a Lead Ventures Alapkezelő által képviselt Enter Tomorrow Kockázati Tőkelap által, hogy bővítse fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenységét.

Az Agroloop fekete katonalégy tenyésztése innovatív megoldásnak számít az állati takarmányalapanyag termelés környezeti hatásainak csökkentésére és a talajegészség javítására. A vállalat helyi élelmiszerfeldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére, amiket magas minőségű takarmányfehérjévé és -zsírrá alakítanak át.

A vállalat célja, hogy rövid időn belül megduplázza lárva tenyésztési kapacitását, ami hozzájárulhat a talajjavító granulátum, takarmányfehérje és takarmányzsír termelésének növekedéséhez, segítve ezzel a fenntartható és környezetbarát mezőgazdaság fejlődését.

Kapcsolódó cikkeink