Magyarországon is számíthatunk a műhúsok térnyerésére
A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint az orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. Az OTP Agrár szakértői az origo.hu cikkében azt tekintették át, hogy mi várható a jövőben a világ és Magyarország élelmiszergazdaságában.
Abban egyetértenek a kutatók, hogy a szegénységben élők számának csökkenésével A FEJLŐDŐ PIACOKON FŐKÉNT AZ ÁLLATI TERMÉKEK IRÁNTI KERESLET NÖVEKEDÉSE, A FEJLETTEKEN PEDIG A MINŐSÉG IRÁNTI IGÉNY ERŐSÖDÉSE LESZ A MEGHATÁROZÓ AZ ÉLELMISZERGAZDASÁGBAN.Az utóbbiaknál egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, valamint a fenntarthatóság, ezzel összefüggésben a vásárlói tudatosság. Az OTP Agrár szakértői ezért úgy látják, hogy a következő évtized egyik meghatározó tendenciája az élelmiszerpiacon az egyre nagyobb hozzáadott értékű, magasan feldolgozott termékek piaci súlyának növekedése lesz a tömegtermelésben.
A közvélekedés szerint az állattenyésztés bánik a leginkább pazarlóan a természeti erőforrásokkal, ezért a fejlett országokban a marha- és sertéshúst, valamint egyes tejtermékeket lassan, de fokozatosan visszaszoríthatják a helyettesítésükre szolgáló, laboratóriumokban készülő élelmiszerek. BÁR AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN NEM REÁLIS MAGYARORSZÁGON A MŰHÚSOK NAGYOBB ARÁNYÚ TÉRNYERÉSE a világban zajló folyamatok hazánkban is éreztetik hatásukat és az átrendeződésnek egyaránt lesznek győztesei és vesztesei.
Kapcsolódó cikkeink
A NAK csatlakozott az uniós agrárérdekképviseletek EU-nak küldött felhívásához
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csatlakozott a Copa-Cogeca nyílt leveléhez,…
Tovább olvasom >A műhús kérdése, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem lesz a fő téma elnökségi témánk
A műhús kérdése, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem és állatjóléti témák…
Tovább olvasom >Jön az olcsó, bárki számára elérhető műhús
A hústermelés és az ezzel járó kibocsátások egyre aggasztóbb méreteket…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >