Laboratóriumi libamáj: az első laboratóriumi fehérjetermék engedélyezése küszöbön az Európai Unióban
Az Európai Bizottsághoz beérkezett az első, laboratóriumi körülmények között előállított fehérjetermék engedélyezési kérelme. Egy francia startup, a Gourmey, laboratóriumban tenyésztett libamáj-termékének forgalomba hozatalára nyújtott be kérelmet, nemcsak az EU-ban, hanem több más országban, például Svájcban és az USA-ban is. Ha engedélyezik, ez a termék nyithatja meg az utat a laboratóriumi élelmiszerek szélesebb körű elterjedése előtt az unióban.

Az „igazi” talán zöldebb
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös közleményben álltak ki a hagyományos állattenyésztés mellett, elutasítva a laboratóriumi élelmiszerek népszerűsítését. Az európai agrárszektorban is jelentős aggodalmat keltett a laboratóriumi fehérjetermékek terjedése. A „European Livestock Voice” elemzése több, még megválaszolatlan kérdésre hívja fel a figyelmet, beleértve a humánegészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatokat, valamint a hagyományos élelmiszertermelésre gyakorolt hatásokat.
Bár a laboratóriumi élelmiszerek támogatói a környezettudatosságot hangsúlyozzák, számos tanulmány cáfolja, hogy ezek az élelmiszerek „zöldebbek” lennének, mivel előállításuk nagy energiaigénnyel jár.
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: beláthatatlanok a műhús terjedésének következményei
A műhús terjedésének következményei beláthatatlanok, térnyerése mind a termelőket, mind…
Tovább olvasom >A természetvédők szövetsége a génmódosított műhús betiltását sürgeti
A kormány által a laboratóriumi műhús tilalmáról szóló, az elmúlt…
Tovább olvasom >AM: az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >