Magyarország Tortája 2025 Elődöntő
Idén is elstartolt az ipartestület legnépszerűbb és legismertebb programja, a Magyarország Tortája 2025 verseny.
A cikk a Trade magazin 2025/5. lapszámában olvasható.
Idén 19. alkalommal kerül meghirdetésre a Magyarország Tortája verseny, amely nyertesének bemutatása mára az augusztus 20-i ünnepségek méltó részévé, sőt, hagyományává vált.
A 2025. évi verseny témaköre: „Dobostorta 140” – e hungarikumunk idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. A versenyzőknek nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk (szabadon választott mennyiségben és rétegrendben), az alapanyagkosarakból pedig legalább két csoportból egy-egy elemet: Kárpát-medencében őshonos fűszerek; hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok; őshonos magyar gyümölcsök.

Évről évre jobb versenymunkák
Merész kísérletek és ízpárosítások tették izgalmassá a versenyt – a zsűri a 34 nevezett tortát három körben kóstolta végig. A versenyzők az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták, a birstől a somon át a homoktövisig, ám a sláger a meggy és a kajszibarack volt. Bátran bántak a fűszerekkel is, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult. A tortákban előfordult aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is, de a nevezőket a magyar borok közül leginkább a kadarka ihlette meg, és természetesen a gyümölcspálinkák is több helyen megjelentek ízesítésként.

Versenyzők és zsűritagok
Jók között a legjobbak
Idén is határozottan érezhető volt, hogy a versenymunkák évről évre sokat fejlődnek. Az eredményhirdetésen Kiss Zoltán alelnök, az idei zsűri elnöke dicsérte a versenyzők kreativitását, de arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb néha több! Ha túl sokat akarnak megmutatni, ha túl sok ízt és textúrát kombinálnak, akkor legvégül elveszhet a lényeg.
A döntőbe a következő torták kerültek:
• Aranykörte – Kocsis Réka, Krém Cukrászda, Székesfehérvár
• Aranyliget – Papp Dániel, Papp Cukrászda, Makó
• DCJ Stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland, Kézműves Cukrászda, Gyula
• Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita, Mozart Cukrászda, Hévíz
• Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara, REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged

Fantasztikus torták – és ez még csak a külcsín!
Képünkön: Napsugár (Novák Ádám, Haller-Dovalovszki Barbara)
• Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián, Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
A második, konzultációs körben a zsűri újra fogja kóstolni a tortákat, és javaslatokat tesz azok tökéletesítésére.
A párhuzamosan zajló Magyarország Cukormentes Tortája verseny júniusi döntőjébe jutott torták:
• Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda, Vác
• Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó
• Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
• Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
• Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően több száz tagcukrászdánk árusítja majd a nyertes tortákat. //
Kapcsolódó cikkeink
Sokszínű magyar bor
Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa „Magyar Bor. Sokszínű, mint Te!” borpromóciós…
Tovább olvasom >Tatayoyo – Trópusi ízvilágú paprika
A Tatayoyo paprika számos újdonsággal és termékelőnnyel rendelkezik, amelyek hozzájárulnak…
Tovább olvasom >Világszinten Budapesten
A főváros elitbárjai közé tartozik a Four Seasons Hotelben működő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Sokszínű magyar bor
Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa „Magyar Bor. Sokszínű, mint Te!” borpromóciós…
Tovább olvasom >Visit Hungary: 45%-kal több vendégnek örülhettek a Balatonnál idén pünkösdkor
A június elején berobbant kánikula igazi úti lázat és ezzel…
Tovább olvasom >A horvát gazdasági miniszter szerint a turizmus miatt nőnek az árak Horvátországban
A turisztikai szezon miatt fellépő szezonális hatások okozzák az újabb…
Tovább olvasom >