Magyarország Tortája 2023 – a döntősök
Mi ihlette az idei Magyarország Tortája Verseny döntőjébe jutott kreációkat, milyen az ízviláguk, mit tart róluk fontosnak elmondani készítőjük – ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat körkérdésünkben.
A cikk a Trade magazin 2023/6-7. lapszámában olvasható.
Mandula Kajszi – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda, Komárom
A Mandula Kajszi torta ízeiben, alapanyagaiban és kivitelezésében is a magyaros, miközben a saját kézzel készített jellegét is hangsúlyozza.
Az alapját egy karamellizált fehércsokis ropogós alkotja, a tészta mandulaolajjal és pirítottmandula-liszttel, mandulapasztával készül. A kajszibarackot akácmézzel és friss rozmaringgal főzzük össze, a torta krémje pedig a mandula és a karamellizált fehércsoki házasságából születik.
Spicces Füge Respektus – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
„A név születése minden olyan tanítóhoz, mentorhoz köthető, akik mindannyiunk életében meghatározó szerepet játszanak. A spicces jelző, mókásan a fügezselé bortartalmára utal. Főbb összetevők: Vajas felvert, karamell mousse, diós ropogós, tokajis-meggyes fügezselé, akácmézes tejcsoki glaze, akácmézes-kamillás fehércsokis ganache dísz.
Betyáros Málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Hogy miért Betyáros? Kellően magyar, kellően zsivány, modern, sejteti, hogy van mögötte egy kis rafinéria, és mellette kicsit oda is csíp! Főbb összetevők: akácmézes-málna áztatós piskóta, kalocsai fűszerpaprikás málna-kápia zselé, akácmézes, vaníliás sajtkrém, chilis meringue, csokidíszek.
Levendulás Álom – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
A levendula és az áfonya egymással harmonizáló ízkombinációját szerettem volna megmutatni ebben a tortában. Főbb összetevői: mandulalisztes vaníliás piskóta, áfonyás levendula mousse, mandulalisztes lime krém, akácmézes-gyömbéres-levendulás ropogós granolaréteg, levendula ganache, velúr és csokoládé dekoráció.
Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
A torta egyik fő alkotóeleme a Cserszegi fűszeres bor, felhasználtunk még magyar akácmézet a tésztában, a bevonatban torta tetején és a grillázs korongban. Mandula került a felvert lapba, a torta közepén található roppanós pralinérétegbe és a grillázs dekorációba is. A borhab roppanós mandulapraliné-réteggel, fehércsokoládés mousse-szal, mézes tésztával, mandulás felvert alapon készült.
Merengő – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
Nagyszüleim sokszor tokaji borokat kortyolgatva csodálták a naplementét Balaton partján – innen a Merengő név –, másik nagyapám szőlősében saját bort is készített, nagymamám pedig sok-sok finom befőttet – ezek ízvilágát szeretném megmutatni ebben a tortában. A barack és a meggy savanykásabb zamatát kihangsúlyozza egy harmonikus vaníliás, édeskésebb aszús eszencia. A tetején lévő díszítés a Dobos C. József által megalkotott karamellizált cukor. //
Kapcsolódó cikkeink
Az év bejglijei
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg…
Tovább olvasom >Vas vármegyei cukrászdzsembori
Szeptember végén verőfényes napsütés és vendégszerető házigazdák fogadták a háromnapos…
Tovább olvasom >Statisztikák tükrében
Helyzetkép a cukrászdákból – Nehéz szemeszter elé nézhetünk címmel tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: lakásfelújításra is fordítható a SZÉP kártyára érkező összeg fele 2025-től
A jövő évtől a SZÉP kártyára érkező összeg felét lakásfelújításra,…
Tovább olvasom >Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Kemény leánybúcsúk kelléke – A nap videója
És még a mixer is cifrázza! A videóért katt a…
Tovább olvasom >