Magyarország Tortája 2023 – a döntősök

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 06. 06. 10:47

Mi ihlette az idei Magyarország Tortája Verseny döntőjébe jutott kreációkat, milyen az ízviláguk, mit tart róluk fontosnak elmondani készítőjük – ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat körkérdésünkben.

A cikk a Trade magazin 2023/6-7. lapszámában olvasható.

Mandula Kajszi – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda, Komárom

A Mandula Kajszi torta ízeiben, alapanyagaiban és kivitelezésében is a magyaros, miközben a saját kézzel készített jellegét is hangsúlyozza.

Az alapját egy karamellizált fehércsokis ropogós alkotja, a tészta mandulaolajjal és pirítottmandula-liszttel, mandulapasztával készül. A kajszibarackot akácmézzel és friss rozmaringgal főzzük össze, a torta krémje pedig a mandula és a karamellizált fehércsoki házasságából születik.

Spicces Füge Respektus – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós

„A név születése minden olyan tanítóhoz, mentorhoz köthető, akik mindannyiunk életében meghatározó szerepet játszanak. A spicces jelző, mókásan a fügezselé bortartalmára utal. Főbb összetevők: Vajas felvert, karamell mousse, diós ropogós, tokajis-meggyes fügezselé, akácmézes tejcsoki glaze, akácmézes-­kamillás fehércsokis ganache dísz.

Betyáros Málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

Hogy miért Betyáros? Kellően magyar, kellően zsivány, modern, sejteti, hogy van mögötte egy kis rafinéria, és mellette kicsit oda is csíp! Főbb összetevők: akácmézes-málna áztatós piskóta, kalocsai fűszerpaprikás málna-kápia zselé, akácmézes, vaníliás sajtkrém, chilis meringue, csokidíszek.

Levendulás Álom – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

A levendula és az áfonya egymással harmonizáló ízkombinációját szerettem volna megmutatni ebben a tortában. Főbb összetevői: mandulalisztes vaníliás piskóta, áfonyás levendula mousse, mandulalisztes lime krém, akácmézes-gyömbéres-levendulás ropogós granolaréteg, levendula ganache, velúr és csokoládé dekoráció.

Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely

A torta egyik fő alkotóeleme a Cserszegi fűszeres bor, felhasználtunk még magyar akácmézet a tésztában, a bevonatban torta tetején és a grillázs korongban. Mandula került a felvert lapba, a torta közepén található roppanós pralinérétegbe és a grillázs dekorációba is. A borhab roppanós mandulapraliné-réteggel, fehércsokoládés mousse-szal, mézes tésztával, mandulás felvert alapon készült.

Merengő – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada

Nagyszüleim sokszor tokaji borokat kortyolgatva csodálták a naplementét Balaton partján – innen a Merengő név –, másik nagyapám szőlősében saját bort is készített, nagymamám pedig sok-sok finom befőttet – ezek ízvilágát szeretném megmutatni ebben a tortában. A barack és a meggy savanykásabb zamatát kihangsúlyozza egy harmonikus vaníliás, édeskésebb aszús eszencia. A tetején lévő díszítés a Dobos C. József által megalkotott karamellizált cukor. //

Kapcsolódó cikkeink