Magyarország Tortája 2023 – a döntősök
Mi ihlette az idei Magyarország Tortája Verseny döntőjébe jutott kreációkat, milyen az ízviláguk, mit tart róluk fontosnak elmondani készítőjük – ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat körkérdésünkben.
A cikk a Trade magazin 2023/6-7. lapszámában olvasható.
Mandula Kajszi – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda, Komárom
A Mandula Kajszi torta ízeiben, alapanyagaiban és kivitelezésében is a magyaros, miközben a saját kézzel készített jellegét is hangsúlyozza.
Az alapját egy karamellizált fehércsokis ropogós alkotja, a tészta mandulaolajjal és pirítottmandula-liszttel, mandulapasztával készül. A kajszibarackot akácmézzel és friss rozmaringgal főzzük össze, a torta krémje pedig a mandula és a karamellizált fehércsoki házasságából születik.
Spicces Füge Respektus – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
„A név születése minden olyan tanítóhoz, mentorhoz köthető, akik mindannyiunk életében meghatározó szerepet játszanak. A spicces jelző, mókásan a fügezselé bortartalmára utal. Főbb összetevők: Vajas felvert, karamell mousse, diós ropogós, tokajis-meggyes fügezselé, akácmézes tejcsoki glaze, akácmézes-kamillás fehércsokis ganache dísz.
Betyáros Málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Hogy miért Betyáros? Kellően magyar, kellően zsivány, modern, sejteti, hogy van mögötte egy kis rafinéria, és mellette kicsit oda is csíp! Főbb összetevők: akácmézes-málna áztatós piskóta, kalocsai fűszerpaprikás málna-kápia zselé, akácmézes, vaníliás sajtkrém, chilis meringue, csokidíszek.
Levendulás Álom – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
A levendula és az áfonya egymással harmonizáló ízkombinációját szerettem volna megmutatni ebben a tortában. Főbb összetevői: mandulalisztes vaníliás piskóta, áfonyás levendula mousse, mandulalisztes lime krém, akácmézes-gyömbéres-levendulás ropogós granolaréteg, levendula ganache, velúr és csokoládé dekoráció.
Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
A torta egyik fő alkotóeleme a Cserszegi fűszeres bor, felhasználtunk még magyar akácmézet a tésztában, a bevonatban torta tetején és a grillázs korongban. Mandula került a felvert lapba, a torta közepén található roppanós pralinérétegbe és a grillázs dekorációba is. A borhab roppanós mandulapraliné-réteggel, fehércsokoládés mousse-szal, mézes tésztával, mandulás felvert alapon készült.
Merengő – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
Nagyszüleim sokszor tokaji borokat kortyolgatva csodálták a naplementét Balaton partján – innen a Merengő név –, másik nagyapám szőlősében saját bort is készített, nagymamám pedig sok-sok finom befőttet – ezek ízvilágát szeretném megmutatni ebben a tortában. A barack és a meggy savanykásabb zamatát kihangsúlyozza egy harmonikus vaníliás, édeskésebb aszús eszencia. A tetején lévő díszítés a Dobos C. József által megalkotott karamellizált cukor. //
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >