Magyarország elindítja programsorozatát a Milánói Világkiállításon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 06. 10:53

Ünnepélyes keretek között 2015. május 1-én nyitja meg kapuit a Milánói Világkiállítás. Ezzel egyidőben Magyarország elindítja programsorozatát, amely számos szakmai és kulturális rendezvénnyel várja majd a látogatókat az expó hat hónapja alatt.

expo_elso_nap_pavilonok0

A Milánói Világkiállítás magyar megjelenésének mottója: „Koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át…” (Dante). Kiemelt céljai közé tartozik az ország különleges vizeinek (ásványvíz, természetes vizek, gyógyvizek) és tájainak bemutatása, GMO-mentességünk demonstrálása, kiváló élelmiszereink, szőlőkultúránk, kézműves boraink és söreink megismertetése a világgal, valamint a magyar kultúra sokszínűségének és kiemelkedő intézményeinek, szakembereinknek, innovatív ötleteinknek bemutatása izgalmas és sokszínű kulturális és szakmai rendezvényeken, konferenciákon, kiállításokon, bemutatókon keresztül. A programok minden hónapban más tematika köré szerveződnek: májusban az egészséges hagyományok, júniusban a víz, júliusban a jövő öröksége, augusztusban és szeptemberben a magyar teljesítmények, októberben pedig a magyar-olasz kapcsolatok játsszák a főszerepet.

Magyarország május 1-jén, az Expo központi megnyitó ünnepségével egyidőben elindította programsorozatát Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza, a Milánói Világkiállítás kormánybiztosa, Prőhle Gergely nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár és Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója jelenlétében. Őt követi kiváló jazzművészünk, Szakcsi Lakatos Béla és Kathy-Horváth Lajos előadása. A programot a Magustones Band és Hungarian FolkEmbassy fellépései színesítették.

Az Expo Milano 2015. május elsejei központi ünnepségét követően a résztvevő országok pavilonjai az elkövetkező hetek folyamán nyitják meg kapuikat. A magyar Életkert Pavilon június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon tartja hivatalos megnyitó ünnepségét, melyet június 6-án a Budapest Klub által rendezett „Caring for People and the Planet, Exploring the New Horizons of a Human and Sustainable World” című nemzetközi konferencia követ nemzetközi hírű előadók részvételével.

Magyarország gazdag kulturális és szakmai programmal készül. A következő hetekben fellép többek között az Experidance, a Felszállott a Páva művészei és Kálmán Imre születésének, valamint Lehár Ferenc halálának évfordulója alkalmából a Budapesti Operettszínház is műsorral készül. A Scala nagytermében színpadra lép a Budapesti Fesztiválzenekar. Újra bemutatásra kerül az a Zsolnay váza is, amely az 1906-os Milánói Világkiállításon csodával határos módon maradt épen, egyedüliként az akkor leégett pavilon berendezési tárgyai közül. Mindez csupán ízelítő abból a gazdag és színes programból, amellyel Magyarország a világkiállítás alatt megjelenik a Pavilonban, illetve Milánó és Olaszország számos egyéb helyszínén.

A Milánói Expó 2015. május 1-től október 31-ig tart, mottója: „Táplálni a világot, energiát adni az életnek”. A rendezvény fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés, melynek központi gondolata a Földön mindenki számára hozzáférhetővé váló egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszer biztosítása. A szervezők a kiállítás 6 hónapja alatt közel 20 millió látogatót várnak a rendezvényre.

expo_elso_nap_magyar_pavilon_berecz.Still002

expo_elso_nap_magyar_pavilon_berecz.Still001

Kapcsolódó cikkeink