Sikerrel zárult Magyarország bemutatkozása a Világkiállításon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 17. 11:00

A május 1. és október 31. között megrendezett Milánói Világkiállítás alatt összesen mintegy 130 féle programelem valósult meg a Magyar Pavilonban. 2015. december 17-én Szőcs Géza kormánybiztos sajtótájékoztatón mutatta be az elmúlt félévet összegző emlékkönyvet, melyben több mint 100 fellépő és közreműködő osztotta meg az Expóval, a Pavilonnal, a magyar megjelenéssel kapcsolatos gondolatait és élményeit. A sajtótájékoztatón a kormánybiztos azt is bejelentette, hogy az olasz bíróság hatályon kívül helyezte az olasz Redaelli cég indítványát a pavilon lefoglalására vonatkozóan, így semmi akadálya annak, hogy a pavilon 2016 folyamán Magyarországra kerüljön.

milano expo

Az Expo hat hónapos időtartama alatt Magyarország sokszínűségének minél szélesebb körű bemutatása volt a cél. Konferenciák, innovatív megoldásokat bemutató kiállítások, szakmai és kulturális kiállítások, filmbemutatók, számtalan néptáncbemutató, folyamatos jelleggel kézműves bemutatók és foglalkozások, illetve számos klasszikus és könnyűzenei koncert, színpadi produkció várta az érdeklődőket.

A június 6-án, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett nagy sikerű nemzetközi konferencián tizenkét nemzetközi hírű előadó, köztük a Nobel-díjas George Smoot, vitatta meg a fenntartható fejlődést érintő témaköröket. Október 7-én a magyarországi befektetési lehetőségeké volt a főszerep a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) társszervezésében, október 8-án pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium közreműködésével a megújuló energiáké. Számos szakmai kiállítás várta az érdeklődőket, mint például a Velencében megrendezett BlueDrop, vízzel kapcsolatos magyar fejlesztéseket bemutató kiállítás, vagy a Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) kiállítása, melynek során a Kárpát-medence kultúrnövényeinek sokszínűségével ismerkedhettek meg a látogatók.

A félév alatt több mint 200 művész fordult meg a pavilonban, többek között Szakcsi Lakatos Béla és Kathy-Horváth Lajos, a Virtuózok, az Experidance, a Fölszállott a Páva, Bozsik Yvette, Balogh Kálmán, a Kerekes Band, a Klezmer Band, a Balkán Fanatik, a Budapest Bár, Herczku Ágnes, Sánta Ferenc, a Muzsikás,Kaláka, Náray Erika. Máté Bence 6 hónapos természetfotó kiállítása a látogatók egyik kedvence volt. A pavilonban megrendezett programsorozat mellett közel 40 alkalommal tartottak eseményeket külső helyszínen. A magyar megjelenéssel kapcsolatban Milánóból jöttem. „Híres mesterségem címere…” címmel emlékkönyv jelent meg, amely a fellépők és résztvevők szemszögéből ad ízelítőt az elmúlt fél év eseményeiből.

A magyar megjelenés nemzetközi fogadtatása mind a nemzetközi sajtó, mind pedig a látogatók szempontjából kiemelkedően pozitív volt.Ahat hónap alatt az Életkert Pavilon több mint 2.5 millió érdeklődőt vonzott, ami az Expo látogatók több mint 10% százalékát jelenti, és amivel a magyar megjelenés az expó leglátogatottabb pavilonjai közé került. A sajtó által készített értékelések során a magyar pavilon több alkalommal is bekerült a legszebb vagy a legérdekesebb épületek közé, gazdag és változatos programkínálatát pedig az Expo vezetősége is külön kiemelte. Érdekesség, hogy a Corriere della Sera olasz napilap, az Expo egyik hivatalos médiapartnere, a magyar kürtőskalácsot választotta a világkiállítás legfinomabb és legnépszerűbb édességének.

Az Életkert Pavilont 2016-ban Magyarországra szállítják. Az olasz sajtó novemberben számolt be arról, hogy a pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. feltételes biztosítási intézkedést kért a milánói világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatban, mert feltevése szerint fennáll a veszélye annak, hogy nem fizetik ki a követeléseiket, melyeket egyébként a magyar fél jelentős részben vitat. A milánói bíróság december 14-én érvénytelenítette a cég kezdeményezését. A bontás várhatóan 2016 során megkezdődik. A munkálatok befejezésének határideje 2016. május 31. ésaz épület várhatóan 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt. A kormány az építmény Karcagon történő elhelyezéséről döntött.

Kapcsolódó cikkeink