Szombaton zárul a milánói expo

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 30. 11:12

Szombaton zárja kapuit a május elsején megnyitott Expo2015 milánói világkiállítás, amelynek fél év alatt több mint 21 millió látogatója volt a még nem végleges adatok szerint.

milano expo

Sergio Mattarella olasz államfő jelenlétében tartják az Expo2015 záróünnepségét, amelyet a RAI olasz közszolgálati televízió szombaton közvetít. A világkiállítás hivatalosan szombat éjfélkor ér véget: az utolsó órákban hatalmas ünneplő tömeget várnak a kiállítás búcsúztatására.

A világkiállítást az olasz kormány sikerként könyvelte el Milánó és az egész ország számára. Az előrejelzések szerint az utolsó két nap látogatóit is számítva a rendezvényt több mint 21 millióan keresték fel Olaszországból és az egész világból. Közöttük 2 millió volt a gyerek, a látogatók egyharmada külföldi volt. Hatvan magas szintű politikus kereste fel a világkiállítást, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Michelle Obama, az amerikai elnök felesége is. Az utolsó hetekben több órát kellett várakozniuk a sorban állóknak a világkiállítás pénztárainál és a leglátogatottabb pavilonoknál is.

November elsejétől megkezdik a pavilonok szétszerelését, a világkiállítás területét jövő június végére kell teljesen megszabadítani az épületektől. A kiállító államok egy része újrahasznosítja az Expo2015-re épített pavilont: Monaco hercegségének színes konténer-építményéből a nemzetközi vöröskereszt központja lesz Burkina Fasóban. Az osztrák pavilonban levő erdőt teljes egészében az észak-olaszországi Bolzano hegyeiben ültetik el. Azerbajdzsán pavilonját az ország fővárosába, Bakuba költöztetik, az észt pavilonban levő hintákat a balti állam városainak játszóterein állítják fel. A magyar pavilon Szombathelyre kerül ahol egészségközpont működik majd benne.

Van olyan pavilon is, amely egyelőre a világkiállítás területén marad, közöttük a Casa Italia olasz pavilon és a mellette álló Életfa, amelynél 1250 alkalommal mutattak be zenés vízi előadásokat és ezzel az egyik legtöbb látogatót vonzó attrakciónak bizonyult. Az Expo2015 jelképének számító Életfát 14 millióan nézték meg és a látogatók 800 ezer fotót tettek közzé róla a közösségi portálokon.

Más pavilonokat teljesen szétszednek. Ezek berendezéseit, bútorzatát máris internetes árverésre bocsátották, ahogyan Brazília és Svájc tette. Az Expo2015 használati tárgyai is eladók, a reklám- és emléktárgyakat pedig az utolsó napokban már jelentős kedvezménnyel árulták. (Sárközy Júlia, MTI)

Kapcsolódó cikkeink