Magyar Húsiparosok Szövetsége: az európai húsipar elutasítja a WHO rákkockázati besorolását

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 27. 12:00

A Magyar Húsiparosok Szövetsége, mint az ágazat európai szakmai szervezeteinek, így a CLITRAVI-nak a tagja, az európai húsipari vállalatokkal egyetértésben tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része.

serteshus
Az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete a CLITRAVI, melynek tagja a Magyar Húsiparosok Szövetsége, határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja a WHO a húsokra és a húskészítményekre vonatkozó rákkockázati besorolását.

Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelünk és azt tesszük felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért. A megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, úgy mint például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend.

Tudományos tények bizonyítják a húsfogyasztás előnyeit egy egészséges étrend keretei között. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok – így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti -, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink. Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során.

Környezeti tényezők (beleértve a kinti és benti levegőt, annak szennyeződését, ezen kívül a talaj és az ivóvíz állapotát) sokkal magasabb kockázati értéket hordoznak magukban a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása szempontjából, mint a húsok és húskészítmények.

A magyar húsfogyasztás az elmúlt 25 évben drasztikusan csökkent. A sertéshúsfogyasztás a ’80-as évek végén még 43kg volt fejenként, míg ugyanez az adat ma 25kg körül alakul. Marhahús esetén ugyanebben az időszakban 8kg-ról 2,5kg-ra csökkent a fogyasztás. Az európai húsfeldolgozó ipar és azon belül a magyar Hússzövetség azt javasolja, hogy a jelenlegi hús átlagbevitelt nyugodtan tartsák meg a fogyasztók. Egyes társadalmi rétegeknél a fogyasztás növelése is szükséges lenne a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenntartásához. Ugyanakkor csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is a túlzott mértékű fogyasztás itt sem ajánlott.

Az európai húsfeldolgozó ipar szereplői és azon belül a magyar húsipari vállalatok hosszú évek óta fejlesztik receptúráikat, a gyártási technológiát azért, hogy optimalizálják termékeik tápanyag összetételét, tápértékét. Így többek között alacsony zsír- és sótartalmú készítményeket és csökkentett adalékanyagú termékeket is készítenek a fogyasztóknak. Az ágazat európai szereplői a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozási rendszerének ellenőrzése mellett tevékenykednek és továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztókat ízletes és egyben egészséges húsokkal és húskészítményekkel lássák el.

Kapcsolódó cikkeink