Magyar Húsiparosok Szövetsége: az európai húsipar elutasítja a WHO rákkockázati besorolását
A Magyar Húsiparosok Szövetsége, mint az ágazat európai szakmai szervezeteinek, így a CLITRAVI-nak a tagja, az európai húsipari vállalatokkal egyetértésben tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része.
Az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete a CLITRAVI, melynek tagja a Magyar Húsiparosok Szövetsége, határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja a WHO a húsokra és a húskészítményekre vonatkozó rákkockázati besorolását.
Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelünk és azt tesszük felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért. A megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, úgy mint például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend.
Tudományos tények bizonyítják a húsfogyasztás előnyeit egy egészséges étrend keretei között. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok – így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti -, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink. Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során.
Környezeti tényezők (beleértve a kinti és benti levegőt, annak szennyeződését, ezen kívül a talaj és az ivóvíz állapotát) sokkal magasabb kockázati értéket hordoznak magukban a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása szempontjából, mint a húsok és húskészítmények.
A magyar húsfogyasztás az elmúlt 25 évben drasztikusan csökkent. A sertéshúsfogyasztás a ’80-as évek végén még 43kg volt fejenként, míg ugyanez az adat ma 25kg körül alakul. Marhahús esetén ugyanebben az időszakban 8kg-ról 2,5kg-ra csökkent a fogyasztás. Az európai húsfeldolgozó ipar és azon belül a magyar Hússzövetség azt javasolja, hogy a jelenlegi hús átlagbevitelt nyugodtan tartsák meg a fogyasztók. Egyes társadalmi rétegeknél a fogyasztás növelése is szükséges lenne a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenntartásához. Ugyanakkor csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is a túlzott mértékű fogyasztás itt sem ajánlott.
Az európai húsfeldolgozó ipar szereplői és azon belül a magyar húsipari vállalatok hosszú évek óta fejlesztik receptúráikat, a gyártási technológiát azért, hogy optimalizálják termékeik tápanyag összetételét, tápértékét. Így többek között alacsony zsír- és sótartalmú készítményeket és csökkentett adalékanyagú termékeket is készítenek a fogyasztóknak. Az ágazat európai szereplői a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozási rendszerének ellenőrzése mellett tevékenykednek és továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztókat ízletes és egyben egészséges húsokkal és húskészítményekkel lássák el.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >Emelkedett a vágómarha termelői ára 2025 első 16 hetében
Az AKI PÁIR adatai szerint emelkedtek a vágómarha termelői árai…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI-elemzés: Tovább csökkent a magyar ipari termelés
A magyar ipari termelés volumene két egymást követő évben csökkent…
Tovább olvasom >Visszatér a The Body Shop Belgiumba és Svájcba
A brit kozmetikai márka, a The Body Shop hamarosan visszatér…
Tovább olvasom >Digitális kedvezményappot indított a német Norma
Németországban új digitális kedvezményalkalmazást indított a Norma diszkontlánc június 2-án…
Tovább olvasom >