Magyar gulyásból és töltött káposztából repetáztak spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszuson

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 03. 11:28

Magyar gulyásból és töltött káposztából is repetáztak a legnevesebb spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszus első szakmai napján, hétfőn San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.

gastronomika

Az eseményre érkezőket már a világhírű filmfesztiválnak is otthont adó, tengerparti kongresszusi központ főbejáratánál a magyar delegáció által készített ételek fogadják: az utcán felállított látványkonyhában gulyáslevest, töltött káposztát és somlói galuskát kínálnak. Az illatok betöltik az utcát.
“Négy nap alatt 1400 adag gulyásleves, ugyanennyi töltött káposzta és 600 adag somlói galuska” – sorolta a pult mögött álló Pataky Péter séf, aki így a vendégek reakcióit is azonnal látja, és mint mondta, elégedett is velük.
A kongresszus még csak az elején tart, de már vannak visszatérő vendégek is – mondta, és büszkén mesélte, hogy hétfőn tőlük vittek ebédet a VIP-szektorba, majd amikor visszajöttek repetáért, kiderült, hogy három világhírű, egyenként 3 Michelin-csillagot birtokló spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből.
“Ez nagyon nagy elismerés” – tette hozzá lelkesen. Pataky Péter szerint nagy kihívás, hogy egy utcai konyhában, ekkora forgalom mellett is olyan színvonalat nyújtsanak, mint éttermi körülmények között, ám ezek szerint ez sikerült.
A séfcsapat az alapanyagok egy részét a helyi piacon szerezte be.
A street food konyha mellett Magyarország egy standdal is jelen van, ahol további magyar ízekkel ismerkedhet a szakmai közönség.
“Véreshurkafagylalt, libamáj, mangalica” – sorolta a kínálatot Horváth Gábor, a mádi Gusto séfje, azt is hangsúlyozva, hogy az ételek összeállításánál külön szempont volt, hogy világszínvonalat képviselő magyar alapanyagokat használjanak, és így a szélesebb szakmai közönség is megismerhesse azokat.
Horváth Gábor szerint az egyértelmű volt, hogy erre az eseményre valami olyannal kell érkezni, ami már otthon is bevált.
“Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is” – mondta lelkesen a magyar standnál az egyik spanyol kóstoló, aki épp a tölcsérben kínált véreshurkafagylaltot ízlelgette. Ő is, ahogy a legtöbb itt megforduló érdeklődő, először találkozott magyar ízekkel, és állította, hogy visszatérő vendég lesz a következő napokban is.
Az ételeket borokkal is kiegészítették a magyar standon, a kínálatot a balatoni, a tokaji, a villányi és az egri borvidék legjobbjaiból állították össze.
A Gastronomika magyar jelenlétét a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálta, az előadóként résztvevő magyar sztárséfek személyesen kaptak meghívást a részvételre.
A kongresszus mintegy 2000, a világ minden tájáról érkezett hallgatója előtt kedden tart előadást Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója, Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje pedig A magyar konyha régen és ma címmel ad elő.
Utánuk Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a dobostortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal.
A szerdáig tartó rendezvényen körülbelül 15 ezer látogatóra számítanak a szervezők. (MTI, Fehér Krisztina)

Kapcsolódó cikkeink