Magyar Cukrász Ipartestület: jönnek a 450-500 Ft-os fagylaltok
Jó fagylaltszezonra számít a szakma annak ellenére, hogy a cukrászdák 10-15 százalékos emelést terveznek a szezonban, így 450-500 forint lehet egy gombóc fagylalt ára. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak beszélt a 2023-as év várakozásairól.
„Szerencsére a tavalyi évben a legtöbb cukrász vállalkozás sikeresen vette az akadályokat, de rendkívül nehéz és kiszámíthatatlan évünk volt. A robbanásszerű alapanyagár emelkedések után az energiaválság okozta a legnagyobb problémát a szakmánknak és sajnos még idén is nagyon sok vállalkozásnak gondot okoz az energiaköltségek kitermelése”
– fogalmazott Erdélyi.
Az áremelkedéssel kapcsolatban elmondta:
„Valamennyi visszaesésre számítani lehet, de egyelőre bizakodóak vagyunk. Valószínűleg sokak életéből kimaradnak a külföldi utazások vagy a wellness hétvégék, sőt egy nagy családi vacsora is komoly költségekkel jár egy minőségi étteremben, de ezekhez képest még mindig olcsóbbnak számít egy cukrászdai látogatás. Egy-két gombóc fagylalt, egy sütemény vagy egy finom kávé még könnyebben beleférhet és tökéletesen alkalmas a feltöltődésre, kikapcsolódásra egy cukrászdában eltöltött óra is. Egyre jobb termékeket kínálnak a kollégák országszerte, egyre több a jó cukrászda vagy fagylaltozó, így a kulináris élmény is egyre komolyabb. Minőségi termékekre és minőségi szolgáltatásokra van szükség ahhoz, hogy a vendégek örömmel jöjjenek vissza a cukrászdákba és akkor lényegesebben kisebb kereslet csökkenésre lehet majd számítani”
– úgy véli, a sütemények szeletárai jóval kisebb ütemben emelkednek, mint akár az éttermi árak, a cukrászdák 10-15 százalékos emelést terveznek a szezonban, így 450-500 forint lehet egy gombóc fagylalt ára 2023 nyarán.
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >