Magyar borok a kóstolópohárban

Szerző: STA Dátum: 2023. 05. 17. 09:00

Egy-egy borverseny megmérettetés borász-borász között, igazodási pont a borfogyasztók számára, egyúttal közösség-összetartó szerepe is van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 42. Országos Borverseny megnyitóján.

(Fotó: Pelsőczy Csaba)

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett rangos megmérettetésen az államtitkár beszélt arról, hogy a szakmai bírálati rendszer segítséget nyújt az óriási túlkínálatban való eligazodáshoz, azt szolgálja, hogy minőségi magyar borok kerüljenek a fogyasztók elé. Mint fogalmazott, sok kultúrában isteni eredetű a bor, amelyet az átváltozás és nemessé válás misztériuma lengi körül. A magyarság borhoz való különleges viszonyulását jelzi az is, hogy azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére, míg a legtöbb európai nép ezt a latinból (vinum) vette át.

Az Országos Borverseny jelentőségét hangsúlyozva Feldman Zsolt jelezte: Magyarország az Európai Unió 7. legnagyobb bortermelő országa

A HNT mintegy 30 ezer szőlőtermesztéssel, illetve bortermeléssel foglalkozó magánszemélyt, illetve vállalkozást tart nyilván, a bortermelés pedig – a sokéves átlagot figyelembe véve – 3-3,5 millió hektoliter között alakul. A hazai borszeretők közel háromnegyede egyáltalán nem iszik külföldi bort, amelynek aránya az összfogyasztás 10%-át sem teszi ki. A jelentős kínálatban mindenki számára szükség van az eligazításra, a borászoknak pedig például az egy-egy versenyen megszerezhető visszajelzésre.

Az Országos Borverseny igazodási pont mind a szakma, mind a mindennapi borfogyasztók számára

A szakmaközi szervezetként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hitelességével áll a verseny mögött. A HNT által megszervezett, legnagyobb hagyományú termelői bormustra alapot ad arra, hogy a szakmai szervezet valós információt szerezzen a magyar borpiacról, az eredmények inspirálják, egyúttal visszajelzést jelentsenek a termelőknek, és igazodást nyújtsanak a borkedvelő fogyasztóknak. Idén mind a 22 borvidékről, 252 borászatból, összesen 918 db minta érkezett a versenyre.

AM

Kapcsolódó cikkeink