Magazin: Színesedő tejszínek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 01. 25. 07:12

Az év végi sütés-főzés egyik elmaradhatatlan hozzávalója a tejszín. A piacot élénk innovációs kedv jellemzi. Egyre több növényi alapú hab és főzőkrém jelenik meg, a kiszerelések egyre változatosabbak és praktikusabbak, a fogyasztókkal való kapcsolattartás pedig egyre sokrétűbb és interaktívabb.

Főzőtejszín, habtejszín és kisebb testvérük, a kávétejszín – ezek alkotják a tejszínpiac szegmenseit.

– A főzőtejszínt főként sós receptek elkészítéséhez használjuk, például mártásokhoz vagy leveseket gazdagítunk vele, míg a habtejszínt inkább az édesebb ételekhez, desszertekhez ajánljuk. A tejföllel ellentétben, amely egy hagyományos magyar termék, a tejszín modernebb kategória – mondja Molnár Krisztina, a Lactalis Hungária Kft. junior trade marketing menedzsere.

A főzőtejszín kiválasztásánál a legfontosabb kritérium a zsírtartalom aránya, attól függően, hogy a vásárló inkább a „könnyebb” (10% körüli) vagy a közepesen zsíros (20%) tejszínt részesíti előnyben. A habtejszín esetében a fő szempont, hogy könnyedén fel lehessen verni, ezért is fontos a zsírtartalom.

 

PT_Tejszin7_opt

 

Hullámzó árszínvonal

A tejszínpiacot – más tejtermékekhez hasonlóan – az elmúlt időszakban több külső hatás is érte. Az év elején a túltermelési válság következtében a piaci árak irracionálisan alacsony szintre estek vissza, majd az év második felében az inga a másik irányba lengett ki: a kapacitások és a rendelkezésre álló nyersanyag drasztikus visszaesése következtében az árak korábban még nem tapasztalt gyors ütemű emelkedése következett be. A növényi alapú termékeknél a legnagyobb hatást a főbb alapanyagok (cukor, pálma- és kókuszolaj) drágulása okozta.

– Más-más trendek jellemzik a retail és horeca piacot. Míg az előbbinél érthető módon az egyszerű felhasználhatóság, praktikusság kerül előtérbe, addig az utóbbinál inkább a természetesség, variálhatóság, sokoldalúság játszik nagyobb szerepet – határozza meg Foltin Miklós, a König csoport kereskedelmi igazgatója. – A háztartások felhasználása szempontjából az értékesítési adatok azt mutatják, hogy a fogyasztás a nagyobb (1 literes) kiszerelésektől a kisebb cikkelemek (200/500 ml) felé tolódik.

A könnyebb felhasználás miatt a növényi habalapok, főzőkrémek egyre nagyobb teret kapnak a professzionális felhasználók mellett az átlagos háztartásokban is. Ezek a termékek mára már a hagyományos tejszínek megfizethető alternatívájaként használhatóak.

– A háziasszonyok a mai rohanó életmódnak is köszönhetően egyre inkább elfogadják és értékelik a növényi alapú termékek kínálta előnyöket: könnyen felverhetőek, ízletesek és ráadásul rendkívül kiadósak – állapítja meg Cserepes Szilvia, a Meggle Hungary Kft. brand menedzsere. – A kategóriában bővül a kínálat: cukrozott, cukormentes változatok, sűrű és folyékonyabb verziók és különböző kiszerelések egyaránt megtalálhatóak a piacon. A főzőtejszín kategóriában még ugyan kicsi a növényi alapú termékek aránya, de az utóbbi 3 évben itt is nagy fejlődés figyelhető meg. Egyre többen felismerik, hogy nem csupán a sütéshez, de a főzéshez is jó alternatívát kínálnak ezek a termékek.

Praktikus palackban

A Lactalis Hungária Kft. által forgalmazott Parmalat Chef márkacsalád széles, 200-tól 500 g-ig, illetőleg 10-től 33% zsírtartalomig terjedő kínálatában minden fogyasztó megoldást talál az igényére.

– Mi elsősorban a magas zsírtartalmú termékek iránti kereslet növekedését tapasztaljuk (főzőtejszín 20%, illetve az egész habtejszín kategória) – jelzi Molnár Krisztina. – Az eladások a főbb ünnepek, karácsony és húsvét előtt emelkednek meg, amikor a főzés még inkább előtérbe kerül.

A cég legújabb innovációja a Parmalat Chef 33%-os habtejszín, amelyet visszazárható, praktikus palackban kínálnak.

A termék kommunikációja során a fő üzenet: a Parmalat Chef ígéretet tesz arra, hogy „minden alkotásod a konyhában igazi siker lesz”.

– Minőségi termékeinkkel szeretnénk bátorítani a kreativitást a konyhában, hogy a főzés még örömtelibb legyen – fogalmaz Molnár Krisztina. – A magyar fogyasztók találkozhatnak a Parmalat Chef tejszínek új kommunikációjával a televízióban is, ami ebben a kategóriában ritkaságnak számít. Ezenkívül persze a sajtós megjelenések, az áruházi promóciók és árakciók is aktivitási tervünk részét képezik.

Új, speciális összetevők

A König csoport által forgalmazott HULALA termékek forgalma az idei év eddig eltelt időszakában mind értékben, mind volumenben növekedett, és a Nielsen piackutató adatai alapján a márka piacvezető a növényi alkategóriában, tudjuk meg Foltin Miklóstól, aki kiemeli:

– Az elmúlt 2 évtizedben a HULALA termékcsalád mellett más hasonló minőségű és felhasználású termékek is megjelentek a piacon, de a márka ismertségének és az ebbe fektetett munkának köszönhetően folyamatosan megtartotta piacvezető pozícióját.

A több évtizedes gyártói tapasztalat és know-how mellett nem feledkeznek el a termékfejlesztésről és a bevált termékek tökéletesítéséről, korszerűsítéséről sem. Újdonságaik közül a kereskedelmi igazgató külön kiemeli a HULALA szója alapú főzőkrémeket, illetve mandula alapú italokat, amelyekkel reményeik szerint hamarosan megjelennek a magyar piacon.

A HULALA népszerűsítésére idáig – a televízió kivételével – gyakorlatilag az összes rendelkezésre álló ATL- és BTL-eszközt igénybe vették.

– Az idei aktivitásaink közül külön kiemelném a display-s kihelyezéseket, melyek meglátásunk szerint kedveltek mind a viszonteladó partnereink, mind a vásárlók körében – hangsúlyozza Foltin Miklós. – A HULALA márkanév nemsokára fogja ünnepelni a magyarországi megjelenésének 20-ik évfordulóját, ezt pedig egyebek között egy TV-kampány keretében is szeretnénk kommunikálni.

Növényi alapon

A Meggle a főzőtejszín kategóriában a márkák között az előkelő első helyen áll, a habtejszín kategóriában pedig a harmadik helyen versenyez, árulja el Cserepes Szilvia, aki hozzáfűzi:

– Büszkék vagyunk rá, hogy a Meggle növényi alapú habalap és főzőkrém termékeinkkel az európai régión belüli legmagasabb eladást értük el Magyarországon az elmúlt év volumeneladásait tekintve saját vállalatcsoportunkon belül. Véleményem szerint a növényi alapú termékek iránt tovább növekszik majd a kereslet, köszönhetően a kedvező árnak és a kiváló minőségű termékeknek.

Idén augusztusban vezették be legújabb növényi alapú főzőkrémüket, a 15% zsírtartalmú, 500 ml kiszerelésű Meggle Mesterkrémet. A termék érdekessége, hogy nevét a fogyasztók bevonásával alkották meg. A közösségi oldalukon lehetett szavazni 10 javasolt névre, így a fogyasztók dönthettek a végleges terméknévről.

– Fontosnak tartjuk, hogy élő kapcsolatot ápoljunk a vásárlóinkkal és bevonjuk őket a márka életébe – hangsúlyozza Cserepes Szilvia. – A Meggle Mesterkrém bevezetését edukációs kampánnyal indítottuk a közösségi oldalon. Majd egy, a márka honlapján indított terméktesztelő aktivitással („Legyen a Meggle Főkóstolója”) a kipróbálást erősítjük, ahol ráadásul visszajelzést is kapunk a fogyasztóink véleményéről. Természetesen mindezek mellett a klasszikus marketingeszközök segítségével folyamatosan építjük a termék ismertségét és elfogadottságát. Eladáshelyi promóciókkal, hostessaktivitással, másodkihelyezéssel is támogatjuk a növényi főzőkrém kategóriát. Továbbra is fontosnak tartjuk a márka honlapjának aktuális információkkal való megjelenítését, mint ahogy a közösségi oldalunkon való folyamatos interaktív kommunikációt is.

Laktózmentes változatban is

A tejtermékpiac speciális, egyre növekvő szegmensét alkotják a laktózmentes termékek. A laktózérzékenyek problémáira megoldást nyújtó funkcionális árucikkek a tejszínek között is megjelentek.

A Magic Milk laktózmentes tejtermékek családjának evolúcióját a laktózérzékeny fogyasztók igényei alakították. A cég küldetésének tekinti, hogy segítsék az egészséges életmódra törekvő, tejet és tejtermékeket naponta fogyasztók széles körét, emellett speciális tejtermékeikkel elkötelezetten támogatják a különleges táplálkozási igénnyel élőket. Ennek köszönhetően a tejszín kategóriában a habtejszín és főzőtejszín mellett laktózmentes habtejszínnel is piacra léptek.

– Mikor az alapvető tejtermékek már a fogyasztóink rendelkezésére álltak laktózmentes formában is, felmerült az igény a desszert kategória bővítésére – beszél a termékbevezetés mozgatórugóiról Péter Katalin, a Naszálytej Zrt. kereskedelmi és marketingmenedzsere. – Első lépésként kézenfekvő volt a habtejszín kifejlesztése, hiszen ennek felhasználása a konyhában sok lehetőséget rejt magában. Használható desszertek elkészítésénél alapanyagként, de önállóan is díszítéshez. Felmerülhet a kérdés, hogy a habtejszín mellett vajon miért nem kínálunk főzőtejszínt is a laktózérzékenyeknek? Erre igen egyszerű a válasz. A Magic Milk laktózmentes habtejszín főzőtejszínként is felhasználható a főzésnél, hiszen az édeskés íze a laktózmentességéből adódik, azaz természetesen édeskés enyhén az íze, ami nem zavaró a főzőtejszínként való felhasználás során, csak megfelelő arányban kell hígítani.

A pozitív fogyasztói visszajelzések alapján a desszert kategóriát kibővítették. A Magic Milk madártej és a Magic Milk jegeskávé is a habtejszín továbbgondolásaként született meg, hiszen a habtejszín a madártejnek is és a jegeskávénak is nagyszerű kiegészítője.

Kapcsolódó cikkeink