Magazin: Kiugró befőzési szezon jöhet

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 13. 12:48

Az otthoni befőzést jórészt az adott évi gyümölcstermés befolyásolja. Jó termés esetén kedvezőbben alakulnak a gyümölcsfajták árai, melyek hatással vannak a befőzési kedvre. Az idei évben ebből kiindulva jó szezonra van kilátás. A termékszortimentek a gazdaságosság, a kényelem és az egészség mentén épülnek fel.

bef

Magyarországon az otthon készült lekvárok és dzsemek jó része saját gyümölcstermésből származik: a háziasszonyok nagy része azért készít lekvárokat, befőtteket, hogy a kertben érett gyümölcsök édes ízét télen is élvezhessék. A gyümölcsök befőzésekor fontos mérlegelési szempont, hogy így egyrészt biztos lehet a háziasszony abban, honnan származik a gyümölcs, másrészt jelentősen tudja csökkenteni a háztartási kiadásokat is.

Legyen, ha kell

– Ebben a termékszegmensben kiemelten fontos a megfelelő készletezés, hiszen a gyümölcsök éréséhez igazodik a befőzés ideje. Így kedvező időjárás esetén akár egy nap alatt is kiugróan megnőhet a befőzőszerek kereslete és értékesítése. Ugyanezen indok miatt jelentős a lakóhely közeli üzletek szerepe is – ismerteti a piac sajátosságait Varga Eszter, a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. trade marketing és kategóriamenedzsere. – Az otthoni sütés népszerűségének töretlen fejlődéséből úgy véljük, hogy a befőzési kedvet a kedvezőtlen gazdasági helyzet szintén pozitív irányba befolyásolja.

A befőzéshez kínált korszerű termékek természetes pektintartalmuknak köszönhetően a hagyományosan órákig tartó befőzést csupán néhány percre rövidítik. Ezáltal a gyümölcsök rostjai nem főnek szét, megőrizve ezzel az értékes vitaminokat és a gyümölcsök eredeti ízét.

– A modern életmód terjedésének köszönhetően vélhetően a cukortakarékos megoldások felé mozdul a piac – tekint előre Varga Eszter.

Gyorsan, egészségesen, takarékosan

A Dr. Oetker a fogyasztói igényekhez igazodva a gyorsabb és kényelmesebb módját kínálja a befőzésnek. A Dr. Oetker Befőzőcukrok és Dzsemfixek különböző változatainak segítségével kevesebb cukor felhasználását igénylő, így magasabb gyümölcstartalmú lekvárok készíthetők már néhány perc főzési idő mellett.

– A Dr. Oetker Dzsemfix 1:1 a hagyományosan édes lekvárokhoz ajánlott, míg a Dzsemfix 2:1 használatával a cukor mennyiségét felére csökkenthetjük. A Dzsemfix Szuper 3:1 a leginkább cukortakarékos, gyümölcscukor, szorbit vagy édesítőszer felhasználása esetén is alkalmazható igazán gyümölcsös lekvár főzéséhez. A Dr. Oetker Dzsemfix Szilvához terméket kifejezetten szilvából készülő, magas gyümölcstartalmú dzsemek és lekvárok készítéséhez ajánljuk a háziasszonyoknak – tekinti át a termékpalettát a trade marketing és kategóriamenedzser. – A néhány éve bevezetett Diabetikus Befőzőcukor – a hagyományosnak számító 2:1 és 3:1 arányú Befőzőcukrok kiegészítéseként – a diétás étrendet kedvelők számára is utat nyit az édes kényeztetésnek.

A 2014-es esztendő újdonsága a Befőzőcukor Sztíviával, amely az egészségtudatos vásárlók kedvencévé válhat. Sztívia felhasználásával készült (a cukor egy részét a sztívia növény kivonatával helyettesítették), gyümölcsösen édes lekvárokhoz és dzsemekhez, melyek a hagyományos elkészítéshez képest kevesebb kalóriát tartalmaznak. A termékben lévő sztívia 150 g cukrot vált ki, így akár 30 százalékkal csökkenthető a befőzött lekvár cukortartalma.

Mindezen termékek mellett természetesen a választékban megtalálhatóak idén is a népszerű Dr. Oetker Befőtt-tartósító, Tartósítószer és Citromsav termékek is.

– A befőzőszerek az Ed.Haas Hungaria Kft. számára a portfólión belül mindig prioritást élveznek, hisz fontos szereplői vagyunk ennek a piacnak, egyike vagyunk a legnagyobb szortimenttel rendelkező gyártóknak – mondja Kamocsai Renáta, az Ed.Haas Hungaria Kft. marketingvezetője. – A befőzőszezonra termékpalettánkkal próbálunk minden igényt lefedni, rendelkezünk zselésítő befőzőszerrel, befőzőcukorral, Befőtt Tartósítóval, Uborka Tartósítóval, Szörp Tartósítóval, Csalamádé Tartósítóval, citromsavval, borkősavval, borkénnel, nátrium-benzoáttal. Legkedveltebb termékeink a cukortakarékos Haas Quittin zselésítőszerek, ezért bővítettük pár éve a szortimentet Haas Quittin 4:1 termékkel, melynek használatával 1,5 kg gyümölcshöz csak 200 g cukor adagolása szükséges.

A céget nem érheti meglepetés egy átlagon felüli erős szezon esetén sem. Alapanyagból, csomagolóanyagból, gyártási kapacitásból az előző évek átlagfogyása kétszeresének megfelelő mennyiségre készültek fel.

Kiszerelések tekintetében az összecsomagolással szemben a szingli termékeket részesítik előnyben, hisz így pontosan kiszámítható a megvett, illetve leszedett gyümölcshöz szükséges mennyiség.

Segítenek, ötleteket adnak, díjaznak

A Dr. Oetker idén is változatos aktivitásokkal készül a nyári gyümölcsszezonra.

– Befőzési tv-kampányunk mellett az üzletek látványos és megújult display-kihelyezésekkel és POS-eszközökkel várják a vásárlókat, akik emellett befőzős receptes füzetekkel és szórólapokkal is találkozhatnak – sorolja Varga Eszter. – Ingyenes kiadványunk a megszokott receptötletek mellett praktikus tippekkel és fortélyokkal bővített változatban lelhető fel az üzletekben és női magazinokban. Nyerő befőzés nyereményjátékunkban befőzéshez kapcsolódó nyereményekkel, illetve fődíjként exkluzív, 2 személyes toszkánai gasztroutazással kényeztetjük a befőzést választó háziasszonyokat.

– A szezonban nagy hangsúlyt fektetünk bolti megjelenésünkre, továbbá nyereményjátékkal egybekötött online kampánnyal készülünk – árulja el az Ed.Haas marketingvezetője. – Lekvarvarazs.hu weboldalunkon sok tanáccsal, felhasználást bemutató videóval nyújtunk segítséget a fogyasztóinknak. 25 éves jubileumunk megünneplésével egybekötve, illetve ennek apropóján nyereményjátékkal is kedveskedünk a szezonban a Haas termékek kedvelőinek.

A fogyasztói igényeknek megfelelően minden évben új termékekkel jelentkeznek. Idén a savanyúságok tartósítására helyezik a hangsúlyt: Csalamádé Tartósítóval és a megújult Uborka Tartósítóval növelték szortimentjüket. Emellett kis kiszerelésű borkősavval, nátrium-benzoáttal is bővítették a portfóliót.

A Haas a zselésítő befőzőszerek gyártásában több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

– Haas Quittin zselésítő befőzőszereinkkel a lekvár gyorsan elkészíthető, így a gyümölcsök vitamintartalma kevésbé károsodik, a lekvár ízvilágában gyümölcsösebb marad, viszonyítva a hosszan tartó befőzési eljárásokkal készített lekvárokhoz – zárja gondolatait Kamocsai Renáta.

Sz. L.

Kapcsolódó cikkeink