Lóga Máté: újabb segítség az agrárvállalkozásoknak

Szerző: STA Dátum: 2023. 08. 24. 10:45

Az agrárium a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos ágazat mind nemzetgazdasági, mind pedig élelmiszerbiztonsági szempontból, ráadásul kiemelkedő szerepet tölt be a szankciós élelmiszerinfláció leküzdésében, így a családok megvédésében is.

(Fotó: Pixabay)

Az agrárium helyzetét tavaly a történelmi, 1,4 millió hektáron több mint 50 ezer termelőt érintő aszály, idén pedig az ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport sújtja. A termelési költségek megemelkedése és a csökkenő termelői árak jelentős veszteséget okoznak, egyszerre rombolva az ágazat eredményességét. A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár megállapította, hogy a jelenleg elérhető „normál” Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióhoz biztosított támogatási mérték a jelenlegi magas kamatkörnyezetben csupán kis mértékben tudja csökkenteni az agrárvállalkozások fizetendő kamatterheit. Lóga Máté hozzátette, „tekintettel az agrárium nemzetgazdasági szerepére, a magyar Kormány határozottan fellép a mezőgazdaságot érintő finanszírozási nehézségek enyhítése érdekében, így a bajba jutott gazdák számára egy „többlettámogatott” Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt dolgozott ki”.

A „többlettámogatott” Folyószámlahitel a jelenlegi szankciós kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, 5%-os kamatot tesz elérhetővé az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A termék a maximum 100 millió forint összegű, a Programot szabályozó rendelet hatályba lépésétől számított 9 hónapon belül megkötött hitelszerződések esetén vehető igénybe az Agrár Széchenyi Kártyát forgalmazó hitelintézeteknél.

Lóga Máté kiemelte, hogy az olcsó finanszírozás elengedhetetlen feltétele a versenyképes mezőgazdaságnak, így a Kormány intézkedése hozzájárul az agrárgazdálkodók stabilitásának és biztonságának megőrzéséhez, a megfelelő minőségű magyar termékek biztosításához, így az ágazatban foglalkoztatottak munkahelyeinek megőrzéséhez is. Emellett a költségek csökkenésével olcsóbban állíthatók elő az élelmiszerek, ezzel is hozzájárulva a szankciós infláció további leszorításához.

GFM

Kapcsolódó cikkeink