Liba- és kacsamáj, a luxus alapanyag
Édesen. Fűszeresen. Lekvárral. Gyümölcsökkel. Fő- vagy mellékszerepben. Kalácson. Aszpikban. A Foie Gras, vagyis a liba- és a kacsamáj nem a mindennapok eledele, de ünnepnapok alkalmával azért megengedi magának az ember. Tudta, hogy már pályázható a belőlük készült kiváló minőségű májas?
A liba-és kacsamáj a világ egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga, melynek termelésében Magyarország abszolút világelső. Mivel nem mindennapos vendég a konyhánkban, nem feltétlenül tudjuk, hogyan kell elkészíteni. Sokan ezért nem mernek egész májat vásárolni, az ízét inkább májas formájában szeretnék élvezni. Jó hírünk van, már megnyílt a pályázási lehetőség a kiváló minőségű májasra, ami készülhet kacsa -vagy libamájból is. Lehet füstölt vagy füstöletlen, de nem mindegy, mennyi májat tartalmaz, ráadásul ízfokozók felhasználása tilos.
Aki mégis az egész máj mellett dönt Márton-napon, annak is segítünk
Fennállhat a veszélye, hogy olcsóbb (így sem olcsó) kacsamájat kapunk libamáj árban. A kacsa-és libamáj közti legfőbb különbség a forma. A kacsamáj egyik lebenye sokkal szélesebb a másik lebenynél, az egész máj lapos, terjeszkedő. A libamáj lebenyei majdnem egyformák, hegyesebbek és magasabb is az egész.
Számít a méret
Az ideális májsúly 350-400gramm, efelett már nagyon zsíros, ami úgyis kisül belőle. Figyeljünk rá, hogy a máj mindig finom illatú legyen, a felszíne egészséges, nem véreres. Az egészséges májnak mindig határozott, éles széle van. A legfontosabb, mint általában a húsféléknél, hogy megbízható forrásból vegyük és lehetőleg 1-2 napon belül használjuk fel. A liba-és kacsamájat meg kell szabadítani az erektől. Ezután süthetjük, főzhetjük, abálhatjuk. Egészben de szeletekben is. Figyeljük a fűszerezésre, mert a túl sok fűszer nem engedi érvényesülni a máj eredeti ízvilágát. Só, bors esetleg egy kis édes bor vagy konyak bőven elég. A foie gras önmagában friss bagettel vagy pirítóssal fejedelmi, de jól harmonizál magas cukortartalmú, de savanykás gyümölcsökkel, mint az alma, gránátalma, körte, füge.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Idén is lesz uborkaszezon. Sőt, már van!
Nem várjuk tétlenül az uborkaszezont. Elkészítettük a kiváló minőségű fürtös…
Tovább olvasom >Egyre több termék rendelkezik Kiváló Minőségű Élelmiszer védjeggyel
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend…
Tovább olvasom >A magyar csemegeuborkának nincs párja
Főleg, ha hivatalosan is kiváló minőségű! Elérkezett az idő, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hétköznapi hősökkel indított nem mindennapi imázskampányt a Scitec Nutrition
Májusban országszerte találkozhatunk a Scitec Nutrition “Küzdöttek. Győztek. Te jössz!”…
Tovább olvasom >KSH: februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a…
Tovább olvasom >BMI: Lassabb bővülés áprilisban
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,8.…
Tovább olvasom >