Lezárult a Magyarország Tortája 2024 pályázat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 12. 11:54

Február 20-ig nevezhettek az Ipartestület rendes tagjai, valamint cukrászdák és vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások az idei Magyarország Tortája versenyre – maximum 2 db tortával. Koprodukcióban készült, több kolléga ötlete és összefogása révén született tortával is lehetett nevezni! Az ipartestület az új, kreatív ötletek mellett, a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várta.

A cikk a Trade magazin 2024/2-3. lapszámában olvasható.

Az idei verseny témája a szuperélelmiszer, a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagok.

A nevező cukrászoknak minimum kettőt fel kell használni a következő anyagokból: bogyós gyümölcsök – áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder; gabonák, magvak – kendermag, lenmag, tönköly, köles; zöldségek – cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya; olajos magok – dió, mandula, tökmag, mogyoró. Felhasználásra javasolt alapanyagok még a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Pályázni lehetett az úgynevezett Hagyományőrző Különdíjra, amit a zsűri döntése alapján az kaphat, aki a magyar cukrászat hagyományait legjobban megjeleníti a nevezett termékében, a felhasznált alapanyagokban és a technológiában.

Az öt továbbjutó torta kiválasztását a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállítás keretében tartják március 7-én.

A nyertes receptet idén is csak az ipartestület tagjai használhatják – meghatározott feltételek szerint –, ők a tortát augusztus 20-tól árusíthatják. //

Kapcsolódó cikkeink